Grävs det i gatan i närheten av där du bor? Då är det kanske Ellevio som är där och förstärker kapaciteten i elnätet. Just nu pågår flera projekt i Vallentuna kommun för att på olika sätt säkra leveransen av el i gamla ledningar och dra nya.
– I hela Sverige pågår en kolossal ombyggnad av elnätet. Elledningarna från 1960- och 70-talen behöver bytas. Gårdagens ledningar är inte dragna för det tryck på elen som vi har nu och i framtiden, och Vallentuna är inget undantag. I Storstockholm pekar alla kurvor kraftigt uppåt för ökad elförbrukning, berättar Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.
Ställer om
Det är en stor förändring på elområdet som sker nu.
– Inom två decennier ska vi i Sverige koppla på mer än dubbelt så mycket el, säger Jesper Liveröd.
Att vi generellt förbrukar mer el än för 50 år sedan är inte så konstigt. Industrin håller på att ställa om från fossila bränslen och eldrivna fordon blir allt vanligare. Samtidigt sker en ökad inflyttning i många kommuner och när fler bostäder byggs behövs det också kopplas på mer el.
GRÄV. På många håll syns Ellevios arbete med att förstärka kapaciten för elförsörjning. Foto: Pressbild
Nya områden
I Vallentuna pågår flera exploateringsprojekt bland annat i Ormsta-Stensta, i Åbyholm och i Kristineberg. Nya områden kräver nya elnät. I Ormsta-Stensta där det planeras för cirka 250 nya bostäder läggs nu ett nytt elnät. Det arbetet beräknas vara klart 2025.
– I Kristineberg är vi snart klara med etapp 1 och har börjat med etapp 2, berättar Mikael Lilja, områdesansvarig för Vallentuna på Ellevio.
Han berättar hur elen kommer in till Vallentuna via regionnätet, för att sedan matas ut i det lokala nätet via ett antal fördelningsstationer och slutligen nå hushållen.
– Det är långa sträckor i Vallentuna och hög spänning i nätet, därför behöver vi flera transformatorer som tar ner spänningen, så att den hamnar så nära kunden som möjligt.
På landsbygden finns många stolpstationer med en transformator på stolpen, dessa byter Ellevio nu ut allt eftersom och gräver ner i marken.
– Men själva elstolparna kan ofta vara kvar. Vi har många fornlämningar, skog och så vidare att ta hänsyn till, så det passar sig inte alltid att gräva ner elledningarna, berättar Mikael Lilja.
I Kårsta pågår till exempel ett arbete med att förstärka luftledningarna.
Alltid pågående projekt
Samtidigt som det pågår flera stora exploateringsprojekt i kommunen, som kräver nya elnät, behöver gamla nät förstärkas. Det sker till exempel i Bällsta där kablar byts ut och befintlig elstation moderniseras.
FÖRBÄTTRING. Östra Bällsta. Här ökar Ellevio leveranssäkerheten i elnätet och moderniserar befintlig elstation. Foto: Anneli Leijel
– Enligt lag måste vi också ansluta en kund som vill bli ansluten till elnätet. Det gör att vi alltid har flera pågående små projekt parallellt med de stora projekten, berättar Mikael Lilja.
Jobbet med elnätet är tidskrävande och när Ellevio jobbar försöker de alltid tänka flera steg framåt. Förekomma så att det inte ska bli strömavbrott.
– Vi försöker ta andra saker på vägen och säkra upp kapaciteten framåt när vi är ute, säger Mikael Lilja.