NYHETER 2024-02-08 KL. 08:41

Nu har Anders Bengtson fått färdtjänst

Av Anneli Leijel

För två veckor sedan berättade vi om multisjuka Anders Bengtson, som vid två tillfällen nekats sjukresa hem från akutsjukhus, trots sin sviktande hälsa.

Nu har Anders Bengtson fått färdtjänst
GLAD. Anders har fått färdtjänstkort och är därmed automatiskt aktuell för sjukresor. Foto: Roffe Andersson

Vid ett tillfälle hade han väntat i 13 timmar på akuten och sedan blivit uppmanad att ta sig hem på egen hand, under en av vinterns kallaste dagar. Trots att han bara kan gå 100 meter, eftersom lungorna är förstörda på grund av sjukdom.

– Jag var tvungen att sätta mig i en snödriva och vila flera gånger. Det tog mig flera timmar hem och det tog mig två dagar innan jag var människa igen, berättade Anders Bengtson då.

Problemet löst

Men nu kommer han alltid att få sjukresa, det vill säga taxi, till och från sina sjukhusbesök. Anledningen är att han nu, på rekordtid, har beviljats färdtjänst. Och när man fått färdtjänst beviljas man automatiskt sjukresor.

Det var den 11 januari som Anders Bengtson träffade en färdtjänsthandläggare på Vallentuna kommun. Därefter skickade kommunen papperen med underlaget för färdtjänst vidare till Region Stockholm som är den myndighet som fattar beslut om färdtjänst.

– Jag hade fått höra att det skulle ta minst två månader att få färdtjänst, men så kom beslutet efter mindre än två veckor. Jag tror att det gjorde susen att ni skrev om det, säger Anders, som blev glatt överraskad när han fick beskedet.

Enligt färdtjänstens hemsida är handläggningstiden just nu fyra veckor, men det kan gå snabbare att få besked.

– Vi prioriterar ansökningar som är mest akuta. Det kan till exempel vara en person som är inlagd på en vårdinrättning eller någon med en svår diagnos i livets slutskede, säger Torbjörn Granrot, presskommunikatör på Region Stockholm.

Hoppas på förändring

När en person inte har färdtjänst är det enligt reglerna vårdgivaren, den läkare eller sjuksköterska som har behandlat patienten, till exempel vid ett akutbesök, som ska göra den medicinska bedömningen av patientens behov av sjukresa.

Detta hoppas Anders Bengtson att det blir en ändring på, då han menar att personalen, särskilt på akuten, ofta har så fullt upp att de inte hinner med att göra denna bedömning.

– Jag hoppas de ändrar på reglerna. Det är helt vansinnigt som det är nu, man måste kunna ta sig hem och jag tror att de är så att om man inte är sängliggande så får man inte sjukresa hem, säger Anders Bengtson.

För egen del behöver han dock inte oroa sig för detta längre. Med beviljad färdtjänst följer också rätten till sjukresa, till och från sjukhusbesök.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se