NYHETER 2022-04-07 KL. 15:00

Nu kan majblomman pryda vårjackan igen

Av Anneli Leijel

Nu kan majblomman pryda vårjackan igen
SKYLTFÖNSTER. Ordförande i Majblomman Vallentuna, Eva Niklasson och hennes man Mats, samt sekreterare Anne-Marie Eklund, sätter upp utställningen om organisationen Majblomman i kulturfönstret, Vallentuna Kulturhus. Foto: Roffe Andersson

Efter två års uppehåll är majblomman tillbaka i fysisk form. I år går den att köpa både på traditionellt sätt, som en pin eller krans för att pryda vårkappan, och digitalt. Och flera elever på Vallentunas grundskolor kommer att sälja.

Ända sedan 1907, genom världskrig och ekonomiska kriser, har majblomman sålts. Men på grund av pandemin blev det stopp för fysisk försäljning både 2020 och 2021. Men nu är det alltså dags igen.

– Det brukar vara barn som går på mellanstadiet som säljer majblomman och oftast elever i årskurs 4, berättare Anne-Marie Eklund, sekreterare i Majblomman Vallentuna.

Hon har varit ute på några av Vallentunas skolor och berättat för lärare och elever om Majblomman. När en klass bestämmer sig för att sälja, går 10 procent av behållningen till det enskilda barnet, 10 procent till skolan för något gemensamt och 80 procent till Majblommans verksamhet.

– Igår (läs: 31 mars) var jag i Gustav Vasaskolan i Lindholmen och berättade om Majblomman. Då sa ett av barnen, jag vill sälja för jag vill hjälpa andra barn som har det fattigt.

Barn som lever i familjer med en tuff ekonomisk situation kan ansöka om ekonomiskt stöd från Majblomman. De kan till exempel få bidrag för att köpa kläder, skor och betala fritidsaktiviteter. Och allt som säljs lokalt i Vallentuna, går till Majblommans verksamhet i kommunen.

– Det går till dem som bor här i kommunen och som ansöker. Det kan till exempel vara nytillkomna i Sverige, till exempel från Ukraina, berättar Anne-Marie Eklund.

Barnen bestämmer utseende
De senaste två åren har eleverna inte kunnat vara ute på gator och torg för att sälja, vilket gjort det lite trögare i år.

– De som säljer i år har inga förebilder, de har inte sett äldre elever sälja majblommor, säger Anne-Marie Eklund.

Det är barnen som bestämmer hur årets majblomma ska se ut. Varje år får Majblomman in flera tusen förslag. Årets majblomma är gräddvit med en gul prick i mitten och formgiven av Oskar Björklund, tio år från Spånga.

– Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den! Sedan kom vi på att ägg påminner om Majblomman, organisationen alltså. Majblomman är som ett skyddande skal för ban som behöver det, säger Oskar Björklund på Majblommans hemsida.

De skolor som är med i år i Vallentuna är Lovisedalsskolan, Bällstabergsskolan, Vittra Vallentuna, Karlslundsskolan, Hagaskolan, Kårsta skola och Gustav Vasaskolan i Lindholmen.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se