Det är många som legat nedbäddade i influensa de senaste veckorna. Med symtom som feber, hosta och ledvärk. Men även om det kan tyckas som om var och varannan varit sjuk är det inte ovanligt många influensadrabbade i år.
– Toppen nåddes vecka 9 i Region Stockholm och influensan är nu på väg neråt i hela Sverige och det ser vi på siffrorna också i Stockholmsregionen, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm och fortsätter:
– Vi ser också att det totalt är lite lägre antal registrerade fall än förra året, när vi lägger ihop alla fall som rapporterats in. Det gäller framför allt influensa A och B.
Även på sjukhusen har det varit en förhållandevis lugn säsong, med inte så många svårt sjuka som behövt läggas in.
Medelhög nivå
Förra veckan rapporterades drygt 25 procent färre influensafall i Sverige än veckan före och nu ligger smittspridningen på en medelhög nivå, enligt Folkhälsomyndigheten. Utvecklingen i Sverige liknar också den i övriga Europa och hittills har influensasäsongen här i Sverige varit ganska normal.
De flesta som blir sjuka i influensa kurerar sig själva och behöver inte ha någon kontakt med sjukvården. Alltså är det bara dem som kontaktar vården som ingår i statistiken över hur influensan och andra luftvägssjukdomar slår år från år.
– Det är det som rapporteras och dem som blir provtagna som vi går på i vår statistik. Men det är ungefär samma indikationer för provtagning varje år, så därför har vi siffror som vi kan jämföra, förklarar Maria Rotzén Östlund.
Fler vaccinerade
Inför varje säsong rekommenderas de som är över 65 år, samt riskgrupper, att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
– Vi vill att fler vaccinerar sig, och i år gick vaccinationsgraden i Region Stockholm för influensa upp med en procent och det är positivt.
Hjälper en högre vaccinationsgrad till att dämpa spridningen av influensa bland övriga grupper i samhället?
– Framför allt skyddar vaccinet mot svår sjukdom för den enskilda individen. Men ju fler som vaccinerar sig, desto bättre är det och det kan påverka smittspridningen men tar inte bort den helt och hållet.
Covidvaccin för äldre
När det gäller covid -19 har det inte varit någon rejäl topp den här säsongen.
– Vi har förhållandevis få sjukhusinlagda och får fortsätta följa smittspridningen noggrant, säger Maria Rotzén Östlund.
Nu kan man inte längre vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Däremot kan vissa grupper behöva ta vårens vaccin mot covid -19.
Mellan 1 april och 16 maj är det möjligt för dem som fyller 80 eller mer i år att vaccinera sig mot covid. Det gäller även dem som har daglig omsorg eller bor på ett äldreboende och fyller 65 eller mer i år.