Föreställ dig ett stort hav där enstaka holmar stickerupp ur vattnet. Året är mellan 6 500 och 6 000 f.Kr, och vi befinner oss vid Hakunge, en plats som idag ligger mellan kommunerna Österåker och Vallentuna. För stenåldersjägare från Södertörn var detta en plats för jakt och fiske.
Det kan vara svårt att föreställa sig att detta hände för 8 000–8 500 år sedan, men fynden som arkeologerna från Stiftelsen Kulturmiljövård nu skrapar fram i det steniga jordlagret ger oss en tydligare bild av den tidens liv.
Boplats upptäcktes 2017
När Hakunge var en holme som stack upp ur havet, kom stenåldersjägarna regelbundet hit för att jaga säl och fiska. Idag är platsen ett anonymt skogsområde precis intill Hakungekrossen. Eftersom platsen ligger på en av de högsta punkterna, gjordes en arkeologisk utredning år 2017 vilket ledde till upptäckten av en boplats. Efter en mindre förundersökning år 2023 ska platsen nu grävas ut helt.
– Nu när Veidekke ska utöka Hakungekrossens verksamhetsområde ska platsen dokumenteras och tas bort, säger biträdande grävledare, arkeolog Andreas Forsgren från Stiftelsen Kulturmiljövård. Han berättar att de har daterat platsen till Jägarstenåldern utifrån strandlinjenivån, vilken idag ligger cirka 65–70 meter över havet.
Hoppas hitta redskap
I området på 1000 kvadratmeter har cirka 25 centimeter av jordlagret skalats av för att nå de fynd som ligger djupare.
KNIV. En bearbetad bit vass kvarts kan ha använts som kniv eller skrapa av jägarna som kom till Hakunge. Foto: Stiftelsen Kulturmiljövård
– Nu gör vi en arkeologisk slutundersökning där allt vi får fram dokumen-teras och rapporteras in till Länsstyrelsen. Jag tror dock inte att platsen har varit bebodd permanent, för underlaget är väldigt stenigt och vi befinner oss på den tiden långt ute till havs på små kobbar och skär. Däremot har man nog kommit hit för att jaga,säger Forsgren som tillsammans med sina kollegor har hittat en mängd slagen och bearbetad kvarts som använts för tillverkning av bland annat redskap som knivar,pilspetsar och skrapor.
Han visar också upp en stor kvartskärna som någon glömde eller gömde för att använda vid nästa tillfälle.
– Det vi hittar är spillet som är över när de har knackat till sina verktyg. Givetvis hoppas vi att hitta daterbart material, som träkol eller brända benbitar, så att vi kan säkerställa tiden då platsen användes. Det skulle också vara intressant att hitta redskap i andra material, kanske en yxa av grönsten med lite tur, säger han och samlar in små plastpåsar med fynd efter att först ha mätt in dem med en GPS.
VERKTYG. Biträdande grävledare, Andreas Forsgren från Stiftelsen Kulturmiljövård visar en stor bearbetad kvartskärna som någon glömde eller gömde vid strandkanten för 8 000 - 8 500 år sedan i Hakunge. Foto: Agneta Johansson
När allt material har samlats in påbörjar arkeologerna från Stiftelsen Kulturmiljövård en slutrapport. De kommer även att besöka KUBen i Brottby/Karby den 27 oktober för att berätta mer om vad som framkommit – om dem som kom paddlandes till Hakunge för att jaga och fiska – för omkring 8000 år sedan. Till våren gästar de även bibliotek i Vallentuna och Österåker.
Då antalet platser är begränsat vid föredraget på KUBen i Karby sker föranmälan till motesplats-karby@vallentuna.se.
FYND.
Anna Svensk är för första gången med och jobbar som arkeolog ute på fältet. Glatt inspekterar hon sitt fynd, en bearbetad kvartsbit.
Foto: Agneta Johansson