NYHETER 2024-04-18 KL. 09:42

Nytt samarbete öppnar fritidsdörrar för unga med funktionsvariationer

Av Victoria Sid

I ett nytt samarbete mellan kommunen och organisationen Passalen ska fler unga med funktionsvariationer få chansen att enklare kunna ta sig ut och vara med på olika fritidsaktiviteter.

– Vi är supertaggade och superglada och ser verkligen fram emot det här arbetet, säger Anette Fahlcrantz, Samordnare Fritidsförvaltningen på Vallentuna kommun.

Nytt samarbete öppnar fritidsdörrar för unga med funktionsvariationer
APP. I Passalenappen kan deltagare ta del av utbudet på aktiviteter och anmäla sig. Det är även fritt fram att besöka andra kommuners aktiviteter. Foto: Roffe Andersson

På fritidsgården Mega i centrala Vallentuna går tv-spelen och samtalen varma när Passalen besöker verksamheten. Målet från Passalens sida är att få ett mer inkluderat samhälle. Genom aktivitetscoacher är tanken att fler ska få en rikare fritid. Sebastian Åkesson är en av coacherna som arbetar relationsbyggande med ungdomar.

– Jag hänger på olika fritidsgårdar och får dit människor som vanligtvis kanske inte tar sig dit. Så jag jobbar mycket med uppsökande arbete. Det är så vi på Passalen jobbar, säger han.

NYTT. Anette Fahlcrantz och Sebastian Åkessons mål är att komma igång ordentligt med projektet som drog igång efter påsken. Foto: Roffe Andersson

Bra för hemmasittare

Förutom att få fler att besöka olika aktiviteter är coacherna även ett stöd på plats. Frågor som var man hänger jackan eller hur man tar sig till aktiviteten kan coacherna hjälpa till lite extra med. Sebastian Åkesson ser sitt jobb som en brygga mellan kommunens öppna fritidsutbud och en individs vilja och förmåga att ta sig dit.

– Jag har deltagare som jag känt över lång tid som känner sig trygga på en plats och då kan jag föreslå andra aktiviteter, säger Sebastian Åkesson som fått två personer som brukar besöka Passalens aktiviteter i Haninge att ta sig till Vallentuna.

– Vem som helst som behöver det här stödet kan höra av sig så det är viktigt att man vet det. Hemmasittare till exempel, säger Anette Fahlcrantz.

Utbud i app

I två år har kommunen varit med och gjort olika kartläggningar om platser där Vallentunabor med funktionsvariationer kan behöva extra stöd. Till en början kommer samarbetet med Passalen röra sig om en träff på Mega på torsdagar mellan klockan 17.00-19.00 och ett besök på gymmet Active på måndagar mellan 16.30-17.30. Men aktiviteterna kommer variera beroende på vad deltagarna tycker är kul. I Passalens app, Passalenappen, kan man se utbudet och anmäla sig till aktiviteterna. Mikaela Davidsson, 29, är på Mega med Passalen. Hon har senaste veckan testat på att gymma och odla.

AKTIVITETER. Mikaela Davidsson, 29, har testat på att gymma och odla med Passalen. I veckan ska hon även testa på att pyssla i Järfälla med Passalen. Foto: Roffe Andersson

– Jag tycker det är trevligt. Lära känna nytt folk, säger hon som även tagit sig till andra kommuner där samarbetet finns för att testa på nya aktiviteter.

– På fredag kommer jag att vara i Järfälla. Det blir ett nytt ställe för mig. Jag tycker det kan vara lite pirrigt ibland med nya ställen som jag inte varit på, tillägger hon.

Till Mega har även Linda Grundstedt, 29, och Sebastian Ögren, 26, tagit sig men de har inte testat på Passalen än. Dagens träff är första gången de kommer i kontakt med kommunens nya satsning.

DELTAGARE. Sebastian Ögren, 26, och Linda Grundstedt, 29, besöker en Passalenaktivitet för första gången. De brukar vara på Mega annars också. Foto: Roffe Andersson

– Jag tror det är någonting väldigt bra. Jag tror vi behöver lite mer av vissa grejer, det behövs. Det händer inte så mycket men här inne på Mega brukar det hända bra grejer, säger Sebastian Ögren.

Kommer ni testa att gymma med Passalen?

– Jag vet inte det, det kanske blir någon gång, svarar Sebastian Ögren.

– Jag vet inte, kanske? Jag har gymmat två gånger i veckan så ibland gymmar jag, svarar Linda Grundstedt.