NYHETER 2024-09-05 KL. 09:20

PFAS-drabbades rop på hjälp

Av Anneli Leijel

Det har gått mer än ett halvår sedan miljlögiftet PFAS upptäcktes i grundvattnet i Okvistaområdet. Sedan dess har flera provtagningar gjorts och källan till PFAS utretts. Brandövningsplatsen pekas ut som en källa.

PFAS-drabbades rop på hjälp
DRABBADE. Satu, Olof, dottern Lumina bor i en av de tre drabbade fastigheterna. Karin är hyresgäst i en drabbad fastighet. Elsa, längst ut till höger,har fått gult utslag på PFAS-nivån på sin fastighet. Foto: Arkivbild/Roffe Andersson

De drabbade fastighetsägarna som inte kunnat använda sina brunnar måste nu lösa vattenfrågan själva. Kommunen kommer inte dra in kommunalt vatten i närtid.

– Vi känner oss övergivna, maktlösa och har helt tappat förtroende för myndigheterna, säger Satu Kettunen, en av de drabbade fastighetsägarna.

Tillsammans har de nu skrivit ett öppet brev till politikerna i Vallentuna kommun och till Storstockholms brandförsvar. Se det öppna brevet i sin helhet nedanför.

Odrickbart vatten

Det var i slutet av 2023 som höga halter av miljögiftet PFAS upptäcktes i grundvattnet i Okvistaområdet. Upptäckten gjordes av kommunen inför att en ny fastighet, Okvista 5, ska exploateras. Först några månader senare informerades fastighetsägarna i området.

När PFAS upptäcktes provtogs intilliggande fastigheter som alla hämtar sitt dricksvatten från egen brunn. Tre av dessa fastigheter uppmanades då att inte dricka vattnet. Kommunen beslöt då att via Roslagsvatten köra ut nödtankar med dricksvatten till berörda fastigheter. Senare togs tankarna bort och flaskor med rent vatten levererades i stället. Men nu har de sista flaskorna levererats och de boende uppmanas att installera en egen filterlösning, som ett eget minireningsverk, för att få rent dricksvatten.

– Som fastighetsägare med enskild brunn har man ett eget ansvar att kontrollera den. Vi kan inte fortsätta leverera dricksvatten, då särbehandlar vi vissa invånare och det kan vi inte göra enligt likställighetsprincipen, säger samhällsbyggnadschef Björn Stafbom.

Misstänkt källa

Det tappställe i Okvista, där man kan hämta kommunalt dricksvatten, kommer dock att finnas kvar på obestämd tid.

De drabbade fastighetsägarna, särskilt de tre som inte längre får vatten levererat, är mycket upprörda både över hur Vallentuna kommun hanterat upptäckten av PFAS i grundvattnet och hur kommunen och Storstockholms brandförsvar, SSBF, bollat frågan mellan sig.

Under våren visade provtagningar att PFAS-källan till de värst drabbade fastigheterna var brandövningsplatsen i Okvista. Men varför även fastigheter på Syrenelundsvägen, på andra sidan Angarnsvägen, har förhöjda halter av PFAS i sina brunnar är fortfarande oklart.

– Vi känner oss övergivna, maktlösa och har helt tappat förtroende för myndigheterna. Trots att det är tydligt att PFAS-källan är brandövningsplatsen får vi igen hjälp. Det är viktigare för dem att ta fram rapporter än att hitta en lösning för oss drabbade, säger Satu Kettunen och Olof Haggren.

Inget kommunalt vatten

På deras fastighet är PFAS-värdet flera hundra procent över gränsvärdet för PFAS i dricksvatten. Olof har själv talat med tillverkare av olika filtersystem för att rena kontaminerat vatten.

– Det finns inget beprövat och godkänt reningssystem för småhushållsbruk när det gäller så här höga PFAS-värden. Och även om det fanns det, vad gör man med restavfallet, vem tar den extra kostnaden för att ta hand om det? Frågar Olof retoriskt.

Redan tidigt i våras krävde de drabbade att Vallentuna kommun skulle dra kommunalt vatten till bostadsfastigheterna i Okvistaområdet. Men den dörren är nu stängd – åtminstone de närmaste åren.

– Det är inte så enkelt som att bara dra en ny ledning, säger samhällsbyggnadschef Björn Stafbom och tillägger att utredningar pågår och att det kommer ta flera år innan det kan bli aktuellt med en kommunal dricksvattenledning i området.

”De gör det enkelt för sig”

Han uppmanar också de som är missnöjda att själva driva frågan om exempelvis ersättning.

– De bör ta kontakt med sina försäkringsbolag och sedan får de själva ta ställning till om de vill driva frågan mot brandförsvaret eller mot kommunen, säger han.

Elsa Notstrand är en av fastighetsägarna i Okvista vars brunn vid provtagning haft PFAS under gränsvärdet. Men som många andra i området är hon orolig för vad kommande mätningar ska visa. Hon förstår inte hur kommunens företrädare kan säga som de gör:

– De gör det fruktansvärt enkelt för sig när de lägger det på fastighetsägarna. Vi har inte orsakat detta. Att vi ska ta ansvaret kan inte vara rätt, säger hon.



Öppet brev till Vallentunas beslutsfattande kommunpolitiker och till Storstockholms brandförsvars ledning:

Vi vänder oss till er med djup oro över hanteringen av PFAS-miljöförgiftningen i och runt Okvista industriområde. Situationen har utvecklats till en allvarlig samhällsfara som kräver ert omedelbara ingripande. Fler källor till miljöfarliga utsläpp finns i området varav brandövningsplatsen är en bevisad sådan. Processen att lokalisera övriga källor drar ut på tiden.

Ansvarsfördelning och rättvisa
Det är djupt orättvist hur Vallentuna kommunledning och Storstockholms brandförsvar (SSBF) försöker vältra över ansvaret för miljöfarliga utsläpp på oss enskilda fastighetsägare. Detta strider mot grundläggande principer om rättvisa och miljöansvar.

Kemiska analyser bevisar att PFAS-föroreningarna i grundvattnet sydöst om brandövningsplatsen kommer från brandförsvarets verksamhet. Trots detta hävdar SSBF:s utbildningschef Fredrik Letzler att de inte kan hjälpa oss utan kommunens uttryckliga föreläggande. Samtidigt menar samhällsbyggnadschef Björn Stafbom att likställighetsprincipen hindrar kommunen från att hjälpa oss som drabbats av externa giftutsläpp. Kommunordförande Johan Skog är även vice ordförande i Storstockholms brandförsvar. Kan dessa båda stolar ha varit ett hinder snarare än en tillgång?

Konsekvenserna av denna ansvarsförskjutning är allvarliga
1. Vi förväntas själva lösa reningen av vårt dricksvatten, trots att giftkällan kommer utifrån och i flera fall från kommunens egen verksamhet brandövningsplatsen.
2. Projekteringen för kommunalt vatten har stoppats, vilket enligt samhällsbyggnadschefen endast kommer att utföras om nya industriområde byggs ut.
3. Vi lämnas utan vägledning för hur vi ska hantera PFAS-reningen, en teknik som fortfarande är i experimentstadiet
4. Kostnaden för avancerade reningsanläggningar är en orimlig börda för enskilda fastighetsägare. Restprodukten blir det PFAS-förorenade vattnet som måste ledas bort. Vart? Till nästa granne? Direkt ut i naturen? Eller ska fastighetsägarna ta ansvar och kostnad för att restvattnet skickas till sanering?
5. Vi invånarna har av samhällsbyggnadschefen uppmanats att juridiskt processa mot brandförsvaret för ersättning, en kostsam och tidskrävande process som många av oss varken har råd med eller orkar genomgå.

Vi uppmanar er att ta ert ansvar
1. Återuppta omedelbart akuta vattenleveranser till drabbade fastigheter.
2. Prioritera kommunalt vatten till vårt område.
3. Tillhandahåll tydlig vägledning och stöd för PFAS-rening.
4. Ta ansvar för att samordna insatser mellan kommun och brandförsvar för att lösa situationen.
5. Ta ansvar för de kostnader som uppstår för enskilda fastighetsägare.
6. Lokalisera och sanera PFAS-föroreningarna så skyndsamt som möjligt så att de inte sprids ytterligare.

Vi vill påminna er om att föroreningar likt den i Okvista kan förekomma var som helst i kommunen. En rättvis tolkning av likställighetsprincipen innebär att ALLA som drabbas av bevisade externa giftutsläpp får stöd.

Bristen på ansvarstagande hos Vallentuna kommunledning och hos Storstockholms brandförsvar är en samhällsfara. Om Vallentunas kommunledning och Storstockholms brandförsvar inte tar ansvar enl. ovan ger det grönt ljus för miljöbrott. Det leder till sjuka kommuninvånare och sjuk natur. Det leder också till långtgående samhällssociala och ekonomiska konsekvenser: urholkat förtroende för myndigheter, framtida vårdkostnader och uteblivna skatteintäkter.

Vi uppmanar er att visa ledarskap och ta ert ansvar!

Med förhoppning om ett snabbt och ansvarsfullt agerande,
Närboende kommuninvånare och drabbade fastighetsägare runt Okvista genom Elsa Notstrand, Satu Kettunen, Olof Haggren, Majid Zolfari, Debbie Dunagan, Anna Drewsen, Susann Jansson, Monica Bergström, Karin Wallunger, Anders Hallström, Kjell Bergström, Kenny Rydberg, Nina Westerlind med flera.