Det har gått mer än ett halvår sedan miljlögiftet PFAS upptäcktes i grundvattnet i Okvistaområdet. Sedan dess har flera provtagningar gjorts och källan till PFAS utretts. Brandövningsplatsen pekas ut som en källa.
De drabbade fastighetsägarna som inte kunnat använda sina brunnar måste nu lösa vattenfrågan själva. Kommunen kommer inte dra in kommunalt vatten i närtid.
– Vi känner oss övergivna, maktlösa och har helt tappat förtroende för myndigheterna, säger Satu Kettunen, en av de drabbade fastighetsägarna.
Tillsammans har de nu skrivit ett öppet brev till politikerna i Vallentuna kommun och till Storstockholms brandförsvar. Se det öppna brevet i sin helhet nedanför.
Odrickbart vatten
Det var i slutet av 2023 som höga halter av miljögiftet PFAS upptäcktes i grundvattnet i Okvistaområdet. Upptäckten gjordes av kommunen inför att en ny fastighet, Okvista 5, ska exploateras. Först några månader senare informerades fastighetsägarna i området.
När PFAS upptäcktes provtogs intilliggande fastigheter som alla hämtar sitt dricksvatten från egen brunn. Tre av dessa fastigheter uppmanades då att inte dricka vattnet. Kommunen beslöt då att via Roslagsvatten köra ut nödtankar med dricksvatten till berörda fastigheter. Senare togs tankarna bort och flaskor med rent vatten levererades i stället. Men nu har de sista flaskorna levererats och de boende uppmanas att installera en egen filterlösning, som ett eget minireningsverk, för att få rent dricksvatten.
– Som fastighetsägare med enskild brunn har man ett eget ansvar att kontrollera den. Vi kan inte fortsätta leverera dricksvatten, då särbehandlar vi vissa invånare och det kan vi inte göra enligt likställighetsprincipen, säger samhällsbyggnadschef Björn Stafbom.
Misstänkt källa
Det tappställe i Okvista, där man kan hämta kommunalt dricksvatten, kommer dock att finnas kvar på obestämd tid.
De drabbade fastighetsägarna, särskilt de tre som inte längre får vatten levererat, är mycket upprörda både över hur Vallentuna kommun hanterat upptäckten av PFAS i grundvattnet och hur kommunen och Storstockholms brandförsvar, SSBF, bollat frågan mellan sig.
Under våren visade provtagningar att PFAS-källan till de värst drabbade fastigheterna var brandövningsplatsen i Okvista. Men varför även fastigheter på Syrenelundsvägen, på andra sidan Angarnsvägen, har förhöjda halter av PFAS i sina brunnar är fortfarande oklart.
– Vi känner oss övergivna, maktlösa och har helt tappat förtroende för myndigheterna. Trots att det är tydligt att PFAS-källan är brandövningsplatsen får vi igen hjälp. Det är viktigare för dem att ta fram rapporter än att hitta en lösning för oss drabbade, säger Satu Kettunen och Olof Haggren.
Inget kommunalt vatten
På deras fastighet är PFAS-värdet flera hundra procent över gränsvärdet för PFAS i dricksvatten. Olof har själv talat med tillverkare av olika filtersystem för att rena kontaminerat vatten.
– Det finns inget beprövat och godkänt reningssystem för småhushållsbruk när det gäller så här höga PFAS-värden. Och även om det fanns det, vad gör man med restavfallet, vem tar den extra kostnaden för att ta hand om det? Frågar Olof retoriskt.
Redan tidigt i våras krävde de drabbade att Vallentuna kommun skulle dra kommunalt vatten till bostadsfastigheterna i Okvistaområdet. Men den dörren är nu stängd – åtminstone de närmaste åren.
– Det är inte så enkelt som att bara dra en ny ledning, säger samhällsbyggnadschef Björn Stafbom och tillägger att utredningar pågår och att det kommer ta flera år innan det kan bli aktuellt med en kommunal dricksvattenledning i området.
”De gör det enkelt för sig”
Han uppmanar också de som är missnöjda att själva driva frågan om exempelvis ersättning.
– De bör ta kontakt med sina försäkringsbolag och sedan får de själva ta ställning till om de vill driva frågan mot brandförsvaret eller mot kommunen, säger han.
Elsa Notstrand är en av fastighetsägarna i Okvista vars brunn vid provtagning haft PFAS under gränsvärdet. Men som många andra i området är hon orolig för vad kommande mätningar ska visa. Hon förstår inte hur kommunens företrädare kan säga som de gör:
– De gör det fruktansvärt enkelt för sig när de lägger det på fastighetsägarna. Vi har inte orsakat detta. Att vi ska ta ansvaret kan inte vara rätt, säger hon.