NYHETER 2022-06-16 KL. 14:00

Polisens minskade närvaro på gator och torg påverkar trygghetskänslan

Av Daniel Bergholm

Polisens minskade närvaro på gator och torg påverkar trygghetskänslan
KOLL PÅ DISTANS. Lokalpolisområdeschefen för södra roslagen, Anna Ohlsson, påpekar att narkotikaanvändningen i Vallentuna är påtaglig. Foto: Pressbild

Polisen förebygger inte brottslighet genom mer närvaro i Vallentuna - satsar i stället på att lägga resurser på akuta situationer.

I Norrort gjorde polisen 2015 en omorganisation med ett större ansvarområde. Lokalpolisområdet bytte 2020 namn till Södra Roslagen och omfattar kommunerna Täby, Vallentuna, Österåker, Vaxholm och Danderyd.

Anna Ohlsson, lokalpolisområdeschef för Södra Roslagen, menar att ett större fokus därefter har lagts på att agera när det händer något i Vallentuna, än att ha poliser som kommer för att bara prata med invånare.

– För den upplevda tryggheten förstår vi att man vill man ha poliser stående på torget, men den resursen finns inte utan vi måste vara där brotten begås, säger hon.

Narkotikan påtaglig
Resurser som polisen just nu lägger stort fokus på är narkotikan i Vallentuna som har ökat den senaste tiden enligt bland annat polisens trygghetsundersökning 2021.

– Det finns samma problematik i Vallentuna som på många andra platser. Narkotikan är påtaglig, vilket i sig innebär en massa problem, säger Anna Ohlsson.

I den rapporten påpekades också att fler vallentunabor än tidigare upplever att polisen och kommunen inte bryr sig om problemen som finns, men Anna Ohlsson menar att det går åt två håll.

– Vi har medborgarsamtal, men där upplever vi intresset som ganska svagt. För vår del är det den kommunikativa delen som brister. Vi har sociala medier, men där når vi bara en bråkdel av invånarna, säger hon.

Polisstation i Arninge
För att underlätta arbetet ut mot kommunerna i Södra Roslagen kommer en ny polisstation byggas i Arninge till 2025. Däremot finns det inga planer på att återigen bygga något lokalt i Vallentuna.

– Det är inte aktuellt. Anledningen att vi flyttar från Täby till Arninge är att den kommer vara mer centralt belägen och generera i snabbare utryckningsvägar mot hela södra roslagen, säger Anna Ohlsson.

Att polismyndigheten i större uträckning minskar den lokala närvaron och i stället jobbar med att utöka centraliseringen, var något som bland annat Leif GW Persson kritiserade i TV4 för några veckor sedan.
– Trots att 95 procent av all brottslighet i landet är lokal, sa han då.

Måste avdramatisera
Vallentunas trygghetssamordnare Therese Eriksson jobbar i nära kontakt med polisen och syftar främst på att i och med den centraliseringen som gjorts, så har konsekvensen blivit att invånarnas poliskontakt minskat.

– Polisen är jättebra när det händer något allvarligt, men man behöver fler poliser som syns, säger hon och fortsätter.

– Ser man en polisbil i centrum så frågor någon direkt på sociala medier: “Vad är det som har hänt?”. Vi behöver komma ifrån att bara för att man ser en polisbil så behöver det inte ha hänt något.

En grej som går åt det negativa hållet i Vallentuna instämmer Therese Eriksson med Anna Ohlsson är är droganvändningen.

– Narkotikan finns, många unga vuxna brukar det och polisen har gjort en del tillslag på slutet. Det är en av våra stora utmaningar framöver, säger Therese Eriksson.

Sedan 2019 har Therese Eriksson varit med och dragit igång initiativet Tryggare Vallentuna som är en samverkansplattform mellan kommun, polis och räddningstjänst och andra tjänster i Vallentuna för att varje månad ses och bilda en helhetsuppfattning gällande brottsligheten.

– Det handlar om att skapa oss en större bild och grunda det på statistik. Det har gett oss en tätare kontakt mellan alla inblandade parter.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se