Av Victoria Sid
I helgen anordnades årets första nattlys i Angarnsjöängens naturreservat. Men det var få nattfjärilar som letade sig till de upplysa dukarna.
– Urdåligt, men det visste vi. Det var för kallt, säger Ulric Ilveus på Angarnsgruppen.
Vid 19-tiden på lördagskvällen samlades en tapper skara från Angarnsgruppen för att kartlägga den biologiska mångfalden i sjöängen. Det kyliga vädret gjorde att fjärilarna höll sig borta från årets första nattlys. Lamporna tändes upp en stund innan det blev mörkt och lös sedan fram till 22.30. Men inte en enda insekt dök upp.
– Fjärilar flyger vid olika tillfällen på året. Så för att bättre förstå vilka arter som finns i Angarnssjöängens naturreservat håller vi på med en kartläggning. Det är därför vi gör det här. Men är det så här kallt flyger det ingenting, säger Ulric Ilveus.
Sedan 2018 har bara en lysning genomförts i juli varje år men nu utökar gruppen sina lysningar. Förhoppningen är att på sikt kunna förstå faunan i hela naturreservatet och inventera arterna. För finns det kunskap om vad som finns kan arterna skyddas. Framåt kommer gruppen lysa en gång i månaden fram till och med oktober.
NATTLYS. Inga förkunskaper behövs för att vara med på ett nattlys. Framöver kommer aktiviteten utföras en gång i månaden fram till oktober. Nästa lysning är den 25 maj. Foto: Roffe Andersson
– Det här är jätteroligt och tanken är att alla är välkomna att delta för att lära sig någoning. Det är inte bara vi som är inbitna fjärilsentusiaster utan vi vill gärna att folk ska vara med. Det är en öppen aktivitet, säger Ulric.
Enormt utbud
I Sverige kan man dela upp de nattflygande fjärilarna i två grupper, mikro och stora fjärilar förklarar Ulric. Av de stora finns det runt 1 000 arter medan av mikro ungefär 2 000 arter. När fjärilarna sätter sig på de upplysta dukarna kan de stanna till en stund, vissa somnar i tron om att det blivit dag. Under tiden hinner gruppen fota av och artbestämma fjärilen.
MÅNGFALD. I sverige går nattfjärilar att dela upp i två kategorier, mikro och stora. Av de stora finns ungefär 1 000 olika arter och av den mindre finns runt 2 000 arter i Sverige. Foto: Roffe Andersson
– Det roliga med nattfjärilar är att det finns riktigt stora att titta på, olika typer av spinnare och ner till de här små mikrosarna. Sen finns det mycket färgglada fjärilar, säger han.
Resultatet rapporteras senare in till Länsstyrelsen och Artportalen. Sedan 2018 har inrapporteringarna av ryggradslösa djur ökat från 930 fynd till 2 040 fynd vilket är till stor del tack vare nattlysen.
KYLA. Vid första nattlyset såg inte gruppen en enda insekt, det var för kallt. "Det är roligast i juni, juli och augusti för då flyger det som mest", säger Ulric. Foto: Roffe Andersson