NYHETER 2025-06-05 KL. 08:45

Rekordförsäljning av majblommor

Av Victoria Sid

På Bällstabergsskolan har sex klasser sålt majblommor för 217 772 kronor under årets insamlingsperiod. Det är mest i hela Vallentuna. Bakom en del av försäljningen står eleverna Nova, Vilma, Alexander och Bo.

– Det har varit roligt att vara ute och träffa många, säger Nova Brundin.

Rekordförsäljning av majblommor
REKORD. I år var det rekordår för försäljningen av majblommor i Vallentuna. de 250 barn som sålde blommorna drog in 436 042 kronor. Bällstabergsskolans elever drog in mest. Foto: Majblommans riksförbund/ Victoria Sid

I ett grupprum på Bällstabergsskolan sitter Nova Brundin, 13, från 6A, Vilma Kidd, 10, från 4A, Alexander Avar, 12, från 5A och Bo Montgomerie Ljungdahl, 12, från 5B. De har alla fyra varit med och sålt flest majblommor i hela Vallentuna.

– Jag har alltid gillat att sälja saker till folk, jag gillar att prata med främlingar för det är väldigt roligt, säger Vilma som väntat ett helt år på att få sälja majblommor.

Försäljningsknep

Under försäljningen har de alla haft sina knep för att sälja många blommor till folk. Förutom att låta trevliga har de informerat om var pengarna går.

BRA PLATSER. För att sälja mycket hade de sina knep. Vilma sålde på Valborgsfirandet vid kvarnen, Bo på roslagsbanan och Nova tog cykeln till skolan för att snabbt kunna ta sig ut och sälja efter skolan. Foto: Victoria Sid

– Ja sa ”hej vill du köpa majblomma för ett av tio barn lever i fattigdom?” och om de inte ville köpa sa jag ”trevlig dag” och då var det vissa som ångrade sig, berättar Vilma.

– Jag försöker vara trevlig sen kan det vara smart att sälja på vissa platser som Täby centrum eller så brukar jag också sälja på tåget för då kommer det på nya personer, berättar Bo.

Det mesta som samlas in går till det centrala förbundet, varje barn som säljer får behålla tio procent. Tio procent går även till skolan eller klassen vilket går tillbaka till eleverna i form av studiebesök, rastleksaker, popcorn eller disco.

Senast användes en del av pengarna till korvgrillning. 40 procent går till Vallentunas lokala majblommeförening för att kunna ge ut bidrag. Ann-Marie Eklund, är sekreterare i Majblomman Vallentuna.

BISTÅND. En av tio barnfamiljer är fattiga i Sverige men i Vallentuna är det få som söker bistånd från Majblomman. I år är det betydligt färre än vad det brukar enligt Ann-Marie. Foto: Victoria Sid

– För Vallentunas del var det 250 barn som sålde i år. Totalt sålde Vallentuna för 436 042 kronor, så mycket har vi aldrig haft. 40 procent går till barn i Vallentuna, säger Anne-Marie.

Få söker stöd

I år är det färre som sökt om ekonomiskt bistånd från Majblomman. Vanligtvis brukar det komma in ett 40-tal ansökningar men i år är siffran lägre.

– I Vallentuna har det kommit lite av sig att söka ekonomiskt bistånd av någon anledning. Vi tror inte att det beror på att man har fått det mycket bättre i barnfamiljerna, säger Anne-Marie.

För att ansöka om bistånd gör man en digital ansökan på Majblommans hemsida.

– Vi kan hjälpa barnen med guldkanten, vi ger inga jättestora belopp men vi kan ge så man kan ha en ny kostym till studenten till exempel eller en resa till farmor och farfar uppe i Dalarna. Vi har möjlighet att göra sånt, säger Ann-Marie.