Av Victoria Sid
Ett ton äpplen om dagen. Så mycket mustar Erik Torstensson på Bällsta trädgård. Efter en lagom varm och regnig sommar och en inte allt för kall vår ser årets äppelsäsong ut att bli ett rekordår.
– Det kommer bil efter bil efter bil och dumpar äpplen och här står vi i ett hav. Men vi kör. Det är lite längre pass, säger Erik.
På en uppfart vid en villa i Bällsta kryllar det med påsar fyllda av äpplen och så har det sett ut hela säsongen. Årets äppelskörd är något utöver det vanliga och för Erik Torstensson som driver musteriet Bällsta trädgård finns det att göra.
– Just i dag är det faktiskt lite lugnt men det beror på att jag har en sedan länge planerad stängning över helgen. Annars är det inte så här lugnt, säger han.
Sedan 7 augusti har han jobbat nästan alla dagar i veckan med musteriet som tagit emot rekordmycket äpplen.
MUSTER. Erik utvecklar även egna produkter på sidan av musteriet. Målet är att ha muster som funkar till mat. Han har ett stort intresse för smak och dryck. Foto: Victoria Sid
– Det är helt galet, nu var jag inte i branschen 2018 när det var ett riktigt äppelår men de som var med säger att det är som 2018 om inte mer. Vi hanterar runt ett ton om dagen, säger Erik.
För tre år sedan drog han igång musteriet på riktigt efter ett testår. Fokuset har alltid varit på att musta äpplen från trädgårdar runt omkring för att hålla det lokalt och hållbart och det senaste året har hans arbete givit frukt. I våras vann han SM i must och för någon vecka sedan tog han hem brons i mathantverks-SM med musten miss Q.
ETT TON. På uppfarten brukar det krylla av påsar fyllda med äpplen från kunderna. Under säsongen har de mustat ett ton äpplen om dagen. Foto: Privat
– Det är roligt med tanke på hur kort tid jag hållit på. Framförallt SM-guldet som jag fick i våras.
Lång väntetid
Att tröttna på äpplen kommer han aldrig att göra trots den enorma mängden som han hanterar i år. Några rekordkunder har släpat dit 250 kilo äpplen och om någon vecka kommer större delen av kunderna komma med över 100 kilo var.
PROCEDUR. I Eriks garage krossas äpplena innan de pressas för att få ut all saft. Därefter värms vätskan upp i pastorisören. Pastoriserad äppelmust håller upp till ett år i oöppnad förpackning. Foto: Victoria Sid
– Det är 10-14 ton äpplen till som ska göras innan oktober är slut, säger Erik.
Väntetiden till musterierna är längre än normalt i år och ett tips från Erik är att först boka tid och sedan plocka av äpplena från trädet.
– Om du har jättemycket frukt i år, då har din granne också det, säger Erik som menar på att de flesta sorterna klarar sig längre på trädet.