NYHETER 2022-01-14 KL. 11:41

Rekordstor smittspridning av covid-19 i Vallentuna

Av Anneli Leijel

Under 2021 års sista vecka rapporterade Vallentuna den största andelen smittade hittills sedan pandemin började för snart två år sedan.

Rekordstor smittspridning av covid-19 i Vallentuna
Vanlig inslag numera i vårt samhälle. Foto: Adobe

I hela Stockholmsregionen är det just nu rekordhöga smittotal, liksom i landet som helhet. Det fick regeringen att i måndags gå ut med nya restriktioner för att hejda smittan. Framför allt handlar det om att minska antalet människor som träffas inomhus.

Under vecka 52 rapporterades 243 nya bekräftade fall av covid -19 i Vallentuna kommun. Det är uppgång med +124 fall jämfört med veckan innan. Så stor har smittspridningen inte varit någon gång tidigare i Vallentuna under pandemin. Orsaken är den nya, mycket smittsamma omikronvarianten. En variant som ofta beskrivs som mildare, för att den inte ger så svåra symtom som tidigare varianter.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten i måndags kallade till presskonferens för att presentera nya restriktioner, betonade man åter igen vikten av att vaccinera sig med två och gärna tre doser. Risken att hamna på IVA med covid -19 är 12 gånger högre för ovaccinerade än för vaccinerade.

Budskapet från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell var att om fler vaccinerar sig, behövs färre åtgärder. Restriktionerna behövs både för att minska smittspridningen och för att sjukvården är hårt ansträngd på grund av smittläget generellt och för att flera av vårdens medarbetare själva är frånvarande på grund av sjukdom.

- Nu behövs fler åtgärder för att minska kontakten mellan vuxna. Åtgärderna omprövas inom 14 dagar, men finns sannolikt kvar inom en månad, sa Karin Tegmark Wisell.

Åtgärderna som gäller från 12 januari handlar om att begränsa kontakterna inomhus. Krogar och restauranger måste stänga senast klockan 23 och sällskap på högst åtta personer per bord tillåts. Vaccinbevis krävs för sammankomster med fler än 50 personer och inom kort blir det ett deltagartak på max 500 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.

Nu uppmanas också alla som kan att jobba hemifrån och att undvika att åka kollektivt, om man inte måste. Den här veckan var det också dags för eleverna att komma tillbaka till skolan igen efter lovet, men några nya restriktioner har inte införts för skolelever.
- Inför skolstart följer vi samma upplägg som vi gjort hela höstterminen. Vid symtom eller smitta i hemmet ska barn var hemma enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger utbildningschef Susanna Falk.

Hämtning och lämning sker fortfarande utomhus och kontakt mellan förskola/skola och vårdnadshavare sker främst digitalt.
Precis före julledigheten varierade smittläget mellan de olika skolorna och förskolorna i kommunen.

- Det har inte främst varit covid utan mestadels andra infektionssjukdomar, det är ju säsong för såväl säsongsinfluensa som vinterkräksjuka, säger Susanna Falk.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se

Fakta: Antal vaccinerade och smittläget i Vallentuna

Fram till vecka 51 hade 25 069 personer eller 86 procent av befolkningen i Vallentuna fått sin första vaccindos, enligt Nationella vaccinationsregistret.

23 604 personer eller 81 procent av alla i befolkningen i Vallentuna har tagit en andra dos.

Fram till vecka 52 hade 7114 personer fått påfyllnadsdosen i Vallentuna. Det motsvarar 27 procent av den vuxna befolkningen 18 år och äldre. Av dessa är det 1311 personer, eller 82 procent, som är 80 år och äldre.
I nuläget finns ingen misstänkt eller konstaterad smitta på Vallentunas äldreboenden.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Vallentuna kommun