NYHETER 2021-09-23 KL. 12:58

Så gick det i kyrkovalet

Av Anneli

Så gick det i kyrkovalet

FLAGGAR FÖR VAL. Svenska kyrkans flagga hissades under valdagen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Centerpartiet tappade i Össeby - Sverigedemokraterna blev av med ett mandat i Vallentuna församling

Det blev ett lägre valdeltagande i årets kyrkoval jämfört med 2017. I Vallentuna valde 19 procent att gå till valurnorna, jämfört med 22 procent för fyra år sedan.

I valet till Vallentuna kyrkofullmäktige förlorade Sverigedemokraterna ett mandat medan Hembygdens kyrka vann ett. I Össeby tappade Centerpartiet två mandat och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) ökade med två mandat.

Fler än rikssnittet
Det är generellt få av Svenska kyrkans cirka fem miljoner röstberättigade som brukar rösta i kyrkovalet. Valdeltagandet i hela Sverige blev 17,5 procent i år. I förra valet var det 19,1 procent.

I Vallentuna har dock några fler än rikssnittet röstat, både 2017 och i år.



igcaption>Foto: Skärmdump från svenskakyrkan.se


igcaption> Foto: Skärmdump från svenskakyrkan.se

Posk ökade
När valresultaten började trilla in under söndagskvällen visade det sig att antalet röstande i både Vallentuna församling och Össeby församling landade på runt 19 procent, jämfört med 22 procent i valet 2017.

Först i månadsskiftet oktober-november fastställs det slutgiltiga valresultatet, men det preliminära resultatet visar att det inte blev några större förändringar i valet till kyrkofullmäktige i Vallentuna. Centerpartiet och Socialdemokraterna fick lika många mandat som tidigare, 5 respektive 6 mandat. Hembygdens kyrka i Vallentuna församling – som i år ingick i nomineringsgruppen Posk – ökade med ett mandat från 11 till 12 och Sverigedemokraterna minskade från 3 till 2 mandat.

I valet till Össeby kyrkofullmäktige bytte några mandat plats. Centerpartiet minskade från 5 till 3. Kyrkornas Väl i Össeby församling fick 4 mandat, lika många som i valet 2013, medan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) gick från 6 till 8 mandat.

igcaption>NÖJDA. Både väljare och valförrättare kände av den högtidliga stämningen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

God stämning
När Vallentuna Nya i söndags eftermiddag besökte röstningslokalen Klockargården vid Vallentuna kyrka, var stämningen god och lite högtidlig.

–Det är andra gången jag röstar. Det är viktigt att vara med och påverka, särskilt lokalt i församlingen. En viktig fråga är att Svenska kyrkan behöver se till att behålla sina medlemmar och att attrahera nya, sa Carl-Johan Wetterwik.

Roger Hedberg, som röstade för första gången, sa:

–Jag vill värna om kyrkan, att den fungerar. Det är viktigt att det finns pengar i kyrkan, och därför är det viktigt att man är med i kyrkan och att man röstar och engagerar sig. Vår son ligger begravd här och jag är här varje vecka.

Under den tid Vallentuna Nya stod utanför Klockargården kom flera unga personer för att rösta. En 16-årig tjej som fick rösta för första gången och som nyligen konfirmerat sig betonade att det är viktigt att vara med och påverka och göra en positiv skillnad.

Precis som i förra valet 2017, verkade Sverigedemokraterna vara en av anledningarna till att man går och röstar.
Amanda Johansson, som brukar rösta i kyrkovalet, sa:

–Jag är inte sverigedemokrat och jag vill inte att de ska få för mycket inflytande, mer än vad som är representativt i befolkningen.

Mimmi Linder var inne på samma spår:

–Det viktigaste är att kyrkan är fri från politiskt inflytande, tycker jag, därför är partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan viktiga. Det är problematiskt med SD, de nästlar sig in överallt, därför är det viktigt att göra sin röst hörd och att gå och rösta.

Med sedan 70-talet
Inne i Klockargården satt Mona Karlsson och Charlotte Nordling och tog emot rösterna. För Charlotte var det första gången att jobba som röstmottagare i ett kyrkoval, medan Mona har varit med i många år, både i kyrkovalen och i de allmänna valen.
–Det är jättekul. Jag har varit valförrättare i kyrkovalet sedan 1970-talet. I år har jag suttit fyra dagar den första veckan och fyra dagar den andra veckan under förtidsröstningen. Det har varit cirka 900 förtidsröstande. Så bra har det aldrig varit förut, sa Mona Karlsson.

Alla tre riksdagspartier som deltog i kyrkovalet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, backade i valet till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) blir där näststörsta parti, efter (S) och två nya nomineringsgrupper tar plats, Alternativ för Sverige och Himmel och jord, med fokus på skogen och klimatet.