NYHETER 2025-01-15 KL. 17:47

Så gick det till när röret gick sönder

Av Victoria Sid

Efter två dygn utan vatten i kranarna står nu hoppet fast om att det imorgon torsdag ska fungera som vanligt igen. Men vad var det egentligen som hände när hela norra Vallentuna plötsligt stod utan vatten?

Så gick det till när röret gick sönder
BORR. Det var inte en grävskopa som lämnade norra Vallentuna utan kranvatten. Roslagsvatten bekräftar att en borr är orsaken till de trasiga rören. Foto: Victoria Sid

Gunno Renman professor emeritus, Mark- och vattenteknik, KTH, har promenerat förbi platsen där röret ska ha gått sönder men att det skulle vara en grävolycka säger han emot.

– När jag var där första gången och tog bilder insåg jag vad det var som hade hänt, säger han.

I samband med en borrning av en ny vattenledning i Hållsta har Roslagsvatten skadat de två befintliga ledningarna för dricksvatten och avloppsvatten. Skadan resulterade i att hushåll från Lindholmen ända bort till Kårsta plötsligt inte hade något kranvatten. Normalt brukar man kunna laga trasiga rör på några timmar men här var skadan så stor att prognos inte gick att sätta.

– Här är det en så allvarlig skada på rören tydligen att det inte går. Man måste alltså leda förbi den där skadan genom att montera ett nytt rör uppe på marken, säger Gunno.

Metoden med borren är det inget fel på menar Gunno men att borra så nära ledningar att det finns risk att ha sönder dem tycker han är mindre bra. Man bör ha tagit det säkra före det osäkra och inte riskerat att komma så nära de gamla ledningarna. För resterande arbetet med ledningen mot Lindholmen hoppas han att Roslagsvatten tänker om så att inte samma sak händer igen.

Är det svårt att veta var ledningarna ligger?

– Nej, inte ett dugg. Jag kan peka ut de själv. Det finns brunnar, svarar Gunno.

Förutom att det kan komma in bakterier och annat i rören om de går sönder finns det även andra risker.

– Man gjorde gamla rör med något som heter asbestcement. Det är 20 procent asbest och 80 procent cement. Sen upptäckte man att asbest var farligt, säger Gunno som är väldigt säker på att rören som borrats sönder är av den gamla modellen som innehåller asbest.

Risken för att asbest ska hamna i dricksvattnet är däremot liten på grund av dricksvattnets höga pH-värde.

Helt korrekt

Roslagsvattens kommunikationschef Håkan Filipsson bekräftar att det är en borr som orsakat skadan på rören och inte en grävmaskin.

– Jag har faktiskt inte hunnit rätta mina egna uppgifter, säger han.

För att lösa situationen har de jobbat både dag och natt ute i Hållsta och även om han håller fast vid att vattnet kan vara tillbaka på torsdag har han en liten förhoppning under onsdagskvällen.

HOPP. Håkan Filipsson håller fast vid prognosen att vattnet är tillbaka på torsdag men hoppas att redan på onsdagskvällen få ge glädjande besked. Foto: Victoria Sid

– Jag säger fortfarade torsdag men så fort de kan ge mig klartecken kommer jag att skicka ut ett sms och en signal om att nu kommer vi kunna släppa på vattnet igen. I bästa fall får jag en signal redan i kväll, säger Håkan.

När vattnet kommer tillbaka kommer rekomendationen om att koka vattnet ligga kvar.

Läs även:Då kan vattenläckan vara lagad