Åtta containrar ställs ut i Vallentuna. Värmeljus räknas som metallskrot och ska kastas på återvinningscentral
Nu när glada julen är slut, slut, slut och julegranen ska kastas ut, ut ut, bistår kommunen med åtta olika containrar för insamling av julgranar. De kommer att finnas utställda runtom i kommunen den 7 januari och den 14 januari. I dessa containrar ska hela granen kastas – utan pynt.
– På det viset blir hela granen återvunnen. Den flisas till värme eller liknande. Det är som att slänga trävirke, fast nu är det också lite mer smått på, grenar och barr, förklarar Marika Svensson, avfallshandläggare på Vallentuna kommun.
Eftersom en del vill bli av med sin äkta gran ganska snart efter nyår, och en del vill vänta till Tjugondag knut, finns två datum att lägga på minnet. 7 januari, dagen efter Trettondagen och 14 januari, dagen efter Tjugondag knut. De två datumen kommer julgranscontainrar att finnas utplacerade runtom i kommunen.
Kolla i avfallsbilagan
För den som händelsevis skulle missa att slänga sin julgran under de dagarna, eller vill slänga granen en annan dag, ska detta ske på någon av återvinningscentralerna. Till exempel Vallentuna returpark, Löt eller Hagby. Information om var de åtta containrarna kommer att finnas uppställda och vilken tid, finns i avfallsbilagan i denna tidning samt på kommunens hemsida, vallentuna.se.
Efter jul brukar det också finnas en hel hög med julklappspapper – detta paper ska återvinnas och sorteras som pappersförpackning. Presentsnören, glitter och trasiga julkulor och julkort, räknas däremot som hushållsavfall och ska slängas i de vanliga soporna. Något som brukar vålla huvudbry är hur värmeljus ska återvinnas. Behållaren är gjord av aluminium och vekeshållaren av stål och ska därför inte sorteras som förpackningar och inte slängas på en återvinningsstation, utan på en återvinningscentral. Till exempel på Löt, Hagby eller Vallentuna returpark. Där slängs värmeljus i behållaren för metallskrot.
– Man kan slänga hela värmeljuset i behållaren för metall, bara man separerar veken från koppen. Vekeshållaren sitter ihop med värmeljuset med lim, som inte går att separera i återvinningsprocessen, därför är det viktigt att det separeras. Tryck till vekeshållaren lite bara så lossnar den, säger Marika Svensson.
Dela upp innehållet
Aladdinasken är exempel på en förpackning som kan lämnas till återvinningsstation, men även den måste delas, då den innehåller både plast och kartong.
– Dels är det ett plasthölje runtom förpackningen, dels är plasthöljet som håller chokladen av plast, medan övriga asken sorteras som papper/kartong. Tyvärr är det så med många förpackningar att man får plocka ut delarna och sortera dem olika. Det är företagen som bestämmer vad förpackningar ska vara gjorda av och de blandar ofta plast och papper, säger avfallshandläggare Marika Svensson.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se