Att påta i jorden och pyssla med det som växer väcker våra sinnen, stärker närvaron i nuet och får oss att slappna av. Och ingen yta är för liten att odla på
Att påta i jorden och pyssla med det som växer väcker våra sinnen, stärker närvaron i nuet och får oss att slappna av. Och ingen yta är för liten att odla på
– Den positiva effekten av odling är lika stark oavsett om du har en trädgård, några pallkragar eller odlar i krukor, säger Kristina Björk som kan skriva både trädgårdsmästare, miljöpsykolog och odlingsterapeut på visitkortet.
Att se det som växer och blommar, känna dofterna och gräva i jorden är upplevelser som inte ställer några krav. I en tillvaro där vi inte får tillräckligt med återhämtningsperioder blir odling en grön terapi som gör att vi släpper allt annat och är i nuet.
TÖRSTIGA. Krukodling kräver daglig vattning om sommaren är varm och solig.
Vid Sveriges Lantbruksuniversitetet i Alnarp utanför Malmö används trädgårdsterapi som behandlings-form mot utbrändhet och stress med mycket goda resultat. Efter tolv veckors rehabilitering kan många helt eller delvis lämna sin långtidssjukskrivning och återgå till arbete eller studier.
– Odling skiljer sig inte så mycket från matlagning, övning ger färdighet, säger Kristina Björk. Tänk efter vilken känsla du vill uppnå med din trädgård och välj växter utifrån det. Börja med något litet för det är inte alltid som det storslagna ger mest effekt. En låda med persilja eller sallad som du kan plocka av hela sommaren kan vara fullt tillräckligt.
FÖREBILD. Det surrar både från människor och bin på taket till Urban Bee på 70-talskomplexet Garnisonen i Stockholm.
Trädgårdsmästarens tips:
1. Jag har en för stor trädgård
Skapa tydliga avdelningar och låt trädgården bli lite vildare, det gör den mer lättskött. Träna dig på att tänka bort välansat och raka kanter – alltför perfekt gör trädgården ointressant.
Lättskötta rabatter. Plantera många perenner av samma sort med marktäckare under, då har ogräset inte en chans. Vackra stenar tillsammans med bambu eller högt strandgräs ger samma effekt. Mark-täckande flocknäva är en räddare i nöden, som växer där allt annat vägrar.
Minska gräsmattan. Öka på ytan för uteplatser och gångar. Både trätrall och sten är föredömligt lättskötta. Sluta klipp och låt en del av gräsmattan förvandlas till äng där prästkragar som får växa vilt gör bilden komplett.
Buskar ger volym. Blommande buskar som syren och hägg skapar rumslighet. En vilstol är allt du behöver komplettera med. Bärbuskar är ett enklare alternativ än fruktträd som behöver beskäras. Krusbär och röda vinbär tillhör de tåliga sorterna.
Slimma köksträdgården. Rabarber är både gott och dekorativt och sköter sig självt. Timjan, gräslök, persilja, mynta och oregano är tåliga och klarar sig också på egen hand.
FÄRG. Lättodlade ringblommor ger en färgexplosion både i pallkragar och rabatter. Kronbladen kan användas för att dekorera salladen och blomning fortsätter tills frosten kommer.
2. Jag har en liten radhusplätt
Planteringslådor eller pallkragar kan byggas ihop på olika sätt och ger mycket odling på liten yta. De är en enkel väg till ett uterum där du kan koppla av och njuta.
Bygg på höjden. Terrassodling med pallkragar på höjden ger en känsla av att vara omgärdad och trygg. En spaljé med klätterväxter bidrar till den ombonade känslan. Klockranka växer snabbt och ger bra insynsskydd. De blå klockorna blommar tills frosten kommer.
Odling skiljer sig inte så mycket från matlagning, övning ger färdighet.
Lägg till vatten. Ett fat med vatten eller en liten fontän som porlar har en lugnande effekt
Blanda grönsaker med blommor. Samodla så får du både färg-, doft- och smakupplevelse. Indiankrasse toppar försäljningslistan över fröer, den blir snabbt en grön djungel och blommorna passar även i salladen.
3. Jag har en balkong eller en uteplats
Odla i kruka. Tillfredsställelsen i att äta något egenodlat är svårslagen. Plocksallad blandad med kryddor och blommor växer lika bra i krukor eller gamla lådor. Kvaliteten på jorden är viktigare än att ha gröna fingrar och för att lyckas med krukodling måste jorden vara ett krutpaket. Köp ekologisk med extra näring eller blanda ner en näve hönsgödsel (finns att köpa i trädgårdsbutiker) i planteringsjorden.
TOMATER. San Marzano med sitt krämiga och saftiga fruktkött är en klassiker i det italienska köket. Den trivs i en större kruka med soligt och skyddat läge.
Välj ytsnåla grönsaker. Plocksallad, persilja, spenat och kryddor växer snabbt och kräver inte djup jord. Busktomat, potatis och broccoli kräver djupare jord och ett soligt läge men de går utmärkt att odla i kruka eller en hink med dräneringshål i botten.
Låt det växa på höjden. Är golvytan minimal kan du odla uppåt väggarna. Jordgubbar och smultron kan hängas i amplar. Sockerärter runt ett fönster ger både blommor och knapriga ärtor och i en balkonglåda kan blommorna samsas med sallad. Kom ihåg att vattna, jorden ska vara jämnt fuktig, inte plaskvåt eller för torr. Odling i kruka kräver daglig vattning om läget är soligt.
4. Jag har bara mina fönsterbrädor
Förmiddagssol. Ett soligt läge och gärna förmiddagsljus underlättar för att odling inomhus ska lyckas.
Gör en kryddhylla. Basilika, gräslök, timjan och mynta klarar livet på fönsterbrädan bra. De du köper i mataffären får ny växtkraft om du planterar om dem.
Välj asiatiskt. Alla delar av citrongräs ovan jord kan användas i maten. Sätt färska stjälkar i ett glas med vatten och plantera gräset i krukor när det vuxit ut rötter. Gillar du chili är habanero bra för inomhusodling.
KOMPAKTODLING. Odla på höjden och använd tomma tetror som planteringskärl. Glöm inte att göra dräneringshål i korken.
Skaffa odlingskompisar. Vill du utöka odlingsmöjligheterna är ett tips att undersöka om det finns en stadsodling där du bor eller om du kan starta en. Att odla bland höghus och innergårdar är populärt och du kommer att få både odlingsglädje och knyta nya kontakter.