NYHETER 2023-08-17 KL. 11:28

Så påverkas Kulturskolan av halverade statliga bidrag

Av Anneli Leijel

Så påverkas Kulturskolan av halverade statliga bidrag
STRAM BUDGET. Kulturskolorna drivs och finansieras av kommunerna, men det extra statliga bidraget har gett dem utrymme att testa ny verksamhet som inte ingår i den ordinarie budgeten. Foto: Roffe Andersson

De senaste åren har staten skjutit till medel till landets kulturskolor. Men från och med i år halveras det statliga stödet. Från 200 miljoner till 100 miljoner som kulturskolorna ska dela på.

– Vi har gjort olika utvecklingssatsningar med det statsbidrag vi har fått. Det räcker året ut, även för höstens verksamhet. Men från 2024 kommer vi att behöva minska på våra extra satsningar, säger Jerker Axelsson, chef för Kulturskolan i Vallentuna.

Kulturskolorna drivs och finansieras av kommunerna. Härifrån tas till exempel kostnaden för personal, något som alltså inte påverkas av det statliga stödet.

Väl använda pengar

Det extra bidrag som staten skjutit till i några år har gett kulturskolorna möjlighet att testa nya arbetssätt och former för verksamheten som inte ingår i den ordinarie budgeten. Vallentunas kulturskola har använt pengarna både för att nå ut mer och för att testa nya ämnen, som man inte skulle haft annars.

Ett exempel är kulturlabbet, en verksamhet i Kulturhuset som varit öppen för ungdomar som inte går i den vanliga verksamheten.

– Det har varit ett antal tillfällen som varit avgiftsfria. Ett exempel är textil remake, repair, reuse. Ett ämne som ligger i tiden och som varit kul att testa. Musikproduktion är något vi har i vår vanliga verksamhet, men som vi även har testat i denna öppna verksamhet, berättar Jerker Axelsson.

Förändring 2024

Vallentuna kulturskola har även valt att på prov lägga viss del av undervisning på landsbygdsskolorna, som Jerker Axelsson uttrycker det. I Karbyskolan, Kårsta skola och Gustav Vasaskolan har elever som har svårt att ta sig till centrala Vallentuna kunnat ta del av Kulturskolans verksamhet.

– Allt det här fortsätter vi med i höst, sedan får vi se vad vi behöver förändra till våren 2024 när vi inte längre har statsbidragen. Statsbidragen har ju varit tänkta just för att testa och utveckla verksamhet som ska kunna bli vanlig linjeverksamhet. Så det är inte säkert att vi slutar med allt av det vi har testat, säger Jerker Axelsson.

Klart är ändå att det blir en förändring av verksamheten 2024, i och med att Vallentuna senaste gången de sökte, inte ens fick hälften av de bidrag de sökt.

– De statliga pengar vi har haft de senaste åren har bidragit till att fler barn får del av kulturskolan i Vallentuna, i och med att vi förändrat vårt arbetssätt och gjort oss mer tillgängliga, säger Jerker Axelsson.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se