NYHETER 2023-10-26 KL. 13:53

Sahar och Eilas insamling dämpar julångesten

Av Daniel Bergholm

För femte året i rad startar snart julinsamlingen för ”En hjälpande hand i Norrort”. Grundarna, Sahar Sjöberg och Eila Rajai, hoppas återigen att den ska stötta ekonomiskt utsatta familjer att få ett värdigt julfirande.

Sahar och Eilas insamling dämpar julångesten
STÖTTANDE. 2018 grundade Eila Rajai och Sahar Sjöberg Facebook-gruppen "En hjälpande hand i Norrort". Foto: Roffe Andersson

– Det handlar främst om att dessa familjer ska få mat på bordet och att varje barn ska få en julklapp, säger Sahar Sjöberg.

Sedan november 2018 arbetar Sahar och Eila ideellt inför julen med att hjälpa de familjer i Vallentuna, samt grannkommunerna i Norrort, som är extra utsatta. De berättar att det oftast är ensamstående mammor som fastnat i en negativ spiral och återkommande är i behov av ekonomiskt stöd.

Fler på gränsen

De senaste åren har de hjälpt i snitt 12–13 familjer, men i år befarar hon att det blir fler som behöver hjälp.

– Vi märker att det är fler som lever på gränsen, med bland annat räntehöjningar och skenande matpriser. Men vår målsättning är att hjälpa alla som hör av sig och kan visa sitt utsatta läge, säger Sahar Sjöberg.

Tidigare har de upplevt problem med att vissa som hör av sig gör det för att försöka fuska sig till deras stöttning.

– Där har vi verkligen lärt oss hur vi ska kolla upp att allt verkligen stämmer. Ofta är det en jättehemsk historia, men när vi kräver kontoutdrag och liknande så försvinner de, säger Eila Rajai.

5000 medlemmar

Idag har gruppen växt till drygt 5 000 medlemmar på deras Facebooksida. Där kommer de dra igång insamlingen i början av november för att allt arbete ska hinnas med.

– Vi känner verkligen att det finns många stora hjärtan bland våra medlemmar. Det har gjort att vi varje år kunnat stötta de familjer som haft det behovet, säger Sahar Sjöberg.

Det är en målsättning de hoppas kunna uppfylla i år igen, även om de är medvetna om att de flesta familjer upplever svårare ekonomiska tider.

– I år finns en ökad risk, eftersom fler personer befinner sig i ekonomiskt knepiga situationer, att de som tidigare har bidragit inte längre har den möjligheten. Men samtidigt har stödet alltid varit stort när vi gör en satsning inför julen, säger Eila Rajai.

Om man vill hjälpa till, hur ska man gå till väga?

– Det enklaste är att gå in och hålla koll på vår Facebooksida när insamlingen börjar. Annars kan man swisha och skriva under med ”julkassa”. Sedan hoppas vi även att företag kan bidra på olika sätt, med till exempel hygienartiklar eller leksaker.

Arbetet med ”En hjälpande hand i Norrort” pågår året om, men inför julen är alltid den mest intensiva perioden. Eila och Sahar gör allt arbete på sin fritid, och det blir stundtals påfrestande.

– Det är så klart tungt att ta del av tråkiga familjesituationer - vi är ju bara människor. Samtidigt tänker vi ”vad skulle dessa familjer ta sig till om de här insamlingarna inte gjorts”. Det, tillsammans med den positiva feedbacken från gruppmedlemmarna, ger oss energin att fortsätta, säger båda instämmande.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se