NYHETER 2023-12-07 KL. 09:10

Se upp - nu kommer himlens egna Luciafirande

Av Tuvalie Mellin/Gazzine

Lagom till Lucia passerar jorden igenom meteorsvärmen Geminiderna och bjuder på ett himlaskådespel utöver det vanliga. I år kan showen ses under månfria förhållanden, vilket gör att man lättare kan se de ljussvaga meteorerna

Se upp - nu kommer himlens egna Luciafirande
LJUSSHOW. Geminiderna brukar leverera runt 80 meteorer per timme under de bästa timmarna. Men det är inte ovanligt att det kan bli betydligt bättre än så. Foto: Pexels

– Man kan se upp emot 80 meteorer i timmen om man har rätt mörkerförhållanden, säger Kjell Olauson som är ordförande för Örebro Astronomi.

– När man ser en ”stjärna falla” är det förstås bara ett bildligt uttryck. Egentligen är det rymdgrus som vi har att göra med.

Innan meteorerna syns som stjärnfall på natthimlen kan de ibland ha färdats genom den mörka rymden under, oftast, miljardtals år som sandkorn eller små stenar som kallas meteoroider. När jorden sedan passerar genom rymdgrusets bana fångas en del av materialet upp av jordens gravitation.

– När gruspartiklarna kommer in i atmosfären på cirka 100 km höjd börjar de hettas upp och lyser med ett kraftfullt sken under bråkdelen av en sekund och ser för oss ut som snabba ljusstreck över stjärnhimlen, säger Kjell.

– I det här fallet är det rester från asteroiden 3200 Phaethont vilket är lite speciellt. Geminiderna är faktiskt den enda av de stora meteorsvärmarna som inte är förorsakad av en komet, förklarar Kjell.

– Forskarna har dessutom nyligen upptäckt att just det här rymdgruset kanske inte är så gammalt utan kan har orsakats av en kollision för ungefär 2000 år sedan mellan Phaeton och en stor komet.

Geminiderna är en av de mest tillförlitliga meteorskurarna under året. De kan ses mellan 4-16 december, men är som allra tydligast och intensivast precis vid Lucia mellan den 13 och 14 december. Om vädret tillåter är det därför dags att klä sig varmt, gå ut och vända blicken mot himlen.

– Meteorerna färdas med en relativt långsam hastighet i förhållande till andra svärmar, cirka 35 kilometer per sekund, vilket gör dem ganska lätta att upptäcka.

– Den bästa tiden att se Geminiderna är mellan midnatt och gryning men för den som behöver sova finns det gott hopp även tidigare på kvällen. Man behöver inte titta i någon speciell riktning, utan man kan se dem över hela himlen.

Däremot kan de se ut att komma från en viss punkt på natthimlen, den så kallade radianten. Den ligger i tvillingarnas stjärnbild som heter Gemini på latin, därav namnet.

Geminiderna brukar leverera runt 80 meteorer per timme under de bästa timmarna. Men det är inte ovanligt att det kan bli betydligt bättre än så.

– Men för att få bästa förutsättningarna att se dem behöver man ta sig bort från stadens störande ljusföroreningar. Vilken mörk plats som helst duger så länge det är fri sikt och utan störande ljus i närheten, avslutar han.

Tuvalie Mellin/Gazzine