Av Victoria Sid
Med julen runt knuten gör även sillen intåg på julbordet i alla dess smaker. Vallentunabon Linda Lönnqvist är något av en expert på den inlagda delikatessen och uppmanar alla att i år testa göra sin egen sill.
– Det är hög tid att göra den nu, säger hon.
En bit in på december har Linda Lönnqvist en hel denlatt stå i. Som sillexpert med lång erfarenhet är det många som efterfrågar just hennes sill. De senaste åren har hon kammat hem både ett silver och ett brons för sina inläggningar i mathantverks-SM, något hon är stolt över.
– Sillen är det som är min grej, den är bra, säger hon och ler.
Efter att ha tagit över silltraditionen från sin farmor och pappa började Linda i 20-årsåldern att göra egen smaksatt sill. Med åren har hon fått höra att hon borde börja sälja sina sillar men det tog ett tag innan hon vågade satsa. För åtta år sedan tog hon tjuren vid hornen och startade sitt eget företag samtidigt som hon tog konceptet rekoringar till Stockholmsområdet.
–Jag har byggt upp det parallellt.
Traditionella smaker
Hon tror att allt bottnar i hennes kärlek till sillen. Något hon ser som en förutsättning för att kunna laborera med smaker. Favoriten är sillar i ättikslag, så kallade klara sillar. Sötman är något hon gillar lite extra till just sill.
ENKELT. Att göra egen sill är enkelt och blir mycket godare än köpt menar Linda men processen kräver lite tid. Foto: Victoria Sid
– Det finns som två läger, antingen gillar man de klara sillarna eller de såsiga.
Vanligtvis blir det traditionella smaker med fokus på balans i kryddningen och att strukturerna i råvarorna känns bra. Lök i alla dess former är ett säkert kort men med smakkombinationer är det bara fantasin som sätter gränser. I sitt recept som vann silver fick morot, vitlök, chili och kanel sätta smaken medan i bronset fick svarta vinbär och rödlök vara huvudkaraktärer. En tumregel är att en dålig råvara aldrig går att krydda bort.
– Det är viktigt att sillen är bra. Man kan absolut köpa en sån minutsill men gör den från grunden. Vattna ur sillen så blir konsistensen fast, köttig och fin även om det är en liten process.
Klar eller såsig
Recepten som hon delar med sig av till Vallentuna nya har följt med henne länge, den ena är ett klassiskt recept på en klar sill i ättikslag medan den andra är en krämig sill med smak av vitlök som hennes pappa gjorde redan på 90-talet.
– Den är riktigt, riktigt bra, säger Linda.
Men det är viktigt att sillen får ta tid. Den klara sillen ska gärna ligga i mellan två till tre veckor innan den är helt redo att ätas. Den krämiga ska däremot först ligga i ättikslag några dagar innan den rörs ihop med gräddfil och får ligga i två till tre dagar till.
– Blir man för sugen går det att äta sillen efter två till tre dagar men det man vill är att sillen ska dra åt sig smaken av lagen vilket tar längre tid. Men allt är bättre än köpesill, säger Linda.