NYHETER 2024-06-18 KL. 10:03

Sjuksköterska: ”Det vi kräver är en kvart om dagen”

Av Victoria Sid

Under torsdagen lades nya bud fram av medlarna i vårdkonflikten men ännu finns inget ljus i tunneln. Den tidigare Vallentunabon Josefine Lundqvist jobbar som sjuksköterska på Danderyds sjukhus och är förtroendevald för Vårdförbundet. Hon tycker att det är på tiden att frågan om sänkt veckoarbetstid tas upp.

– Jag har träffat alldeles för många som är nya i yrket som inte orkar arbeta heltid och alldeles för många som jobbar deltid för att orka arbeta, säger Josefine.

Sjuksköterska: ”Det vi kräver är en kvart om dagen”
KAMP. Josefine Lundqvist är sjuksköterska på Danderyds sjukhus och förtroendevald för Vårdförbundet. Hon tycker att det är på tiden att frågan on sänkt veckoarbetstid tas upp. Foto: Privat

Sedan 2017 har Josefine Lundqvist som är uppvuxen i Vallentuna jobbat som sjuksköterska. Under den tiden har arbetssituationen för vårdanställda bara blivit värre och värre. Hon har träffat många som lämnat yrket för att man inte kan arbeta heltid, framförallt anställda inom akutsjukvården.

– Det är ingen erfarenhet man vill ha att man har kollegor som är under 25 som säger att de inte kan arbeta kvar inom vården för det är för tungt, säger Josefine.

”Tar passet själv”

Hennes egen avdelning skulle tagits ut i strejk men blev undantagna. Region Stockholm upplevde det som samhällsfarligt, något Josefine inte håller med om. Men de omfattas däremot av övertid- och mertidsblockaden. Att jobba över är vardag och Josefine upplever att frågan om att jobba över ger en klump i magen. Framförallt när hon jobbat helg och fått ansvar över att ersätta en eventuell sjukfrånvaro.

– Att vara tvungen att ställa frågan ”kan du tänka dig att vara kvar?” till en kollega som också är trött resulterar ofta i att jag hellre tar passet själv, säger Josefine som fått ställa in många kvällsplaner.

– Det var nästan så att jag inte gjorde några planer när jag jobbade helg för jag visste ändå inte om jag hade kunnat gå hem. Det kändes inte värt det för att man ändå behövde ställa in, fortsätter hon.

Hoppas på förändring

Jobbade hon inte över fick hon ändå känna av om hon verkligen hade energin att hitta på något efter en hel dag inom vården. Livspusslet går helt enkelt inte ihop för vårdanställda. Jobbet går ständigt ut över privatlivet och att jobba deltid påverkar ekonomin och pensionen.

– Om du själv känner att du måste sätta ditt privatliv åt sidan hela tiden så kommer man också till en insikt när det inte är värt det längre. Även om det är världens roligaste jobb. För det är världens roligaste jobb men det är inte värt det i det långa loppet om du behöver betala med din egen hälsa.

Hon har själv inte övervägt att byta jobb än men hoppas att vårdkonflikten kommer att göra skillnad. Den sänkta veckoarbetstiden är det som Josefine tror behövs mest.

– Jag hoppas att SKR och Sebona öppnar sina ögon och ser att vi har samhällets stöd i det här och att de också ser på det lika allvarligt som vi ser på det. Vi vill rädda vården för att vi möter medlemmar varje dag, hela tiden som upplever att de inte orkar längre. Det vi kräver är en kvart om dagen, hur kan det upplevas vara för mycket begärt?