Kan en lärare sätta betyg på sitt eget barn? På Vallentuna internationella montessoriskola har detta skett, och nu kräver Skolinspektionen förändringar. Skolan har tidigare varit föremål för tillsyn, och nu riktas åter kritik mot dess betygssättning.
Skolinspektionen har beslutat att förelägga Montessori förskolor och skolor i Sverige AB att åtgärda brister i betygsättningen vid Vallentuna internationella montessoriskola. Skolan, som bedriver undervisning för elever i förskoleklass till årskurs 6, har tidigare varit föremål för tillsyn och har nu återigen uppmärksammats för brister inom detta område.
– Det är ovanligt att man inte får stöd av huvudmannen när man ingår i en större koncern. Märkligt att man gör samma misstag igen, säger Camilla Blacker Wallinsson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Enligt Skolinspektionens beslut, som meddelades den 13 november 2024, har det framkommit att lärare vid skolan har satt betyg på elever de är närstående till. Detta strider mot regeringsformens krav på opartiskhet och saklighet vid myndighetsutövning. Skolinspektionen bedömer att detta kan leda till jäv och att skolans betygssättning därmed inte sker på ett likvärdigt och rättvist sätt.
Slutade av andra skäl
Den tidigare rektorn, Filippa Amanto, slutade på skolan i november förra året. Hon menar, att hon avslutade sin anställning inte alls har med Skolinspektionens kritik att göra.
– Nej, det har det inte. Man bryter inte mot lagen med detta utan det är mer ett etiskt problem. Vi hade flera lärare som var inblandade i betygssättningen. Barnet är inte längre kvar på skolan då denne numera går på högstadiet.
Eleven är alltså inte längre kvar på skolan, men däremot är läraren fortsatt anställd. Något som Amanto finner fullt naturligt.
Föreläggande
Montessori förskolor och skolor i Sverige AB har nu förelagts att vidta åtgärder för att säkerställa att lärare inte sätter betyg på elever de är släkt med. Rektorn vid skolan måste organisera arbetet så att betygssättningen sker opartiskt och i enlighet med skollagen. Den vidtagna åtgärden ska redovisas skriftligen till Skolinspektionen senast den 5 maj 2025.
Detta beslut kommer efter att Skolinspektionen under våren 2023 genomfört en tillsyn av skolan. I en tidigare uppföljning bedömdes att tidigare brister inom andra områden, såsom lärare, garantin för tidiga stödinsatser, extra anpassningar och arbetet mot kränkande behandling, hade åtgärdats. Dock framkom nya uppgifter som nu lett till det aktuella föreläggandet.
Om huvudmannen inte följer beslutet kan Skolinspektionen vidta mer ingripande åtgärder. Beslutet gäller omedelbart och kan inte överklagas. Skolinspektionen betonar vikten av en betygssättning som sker på ett rättvist och sakligt sätt för att säkerställa likvärdiga förutsättningar för alla elever.