NYHETER 2023-09-14 KL. 08:29

Socialchefen om frågetecknen kring hemtjänstföretag

Av Daniel Bergholm

Socialchefen om frågetecknen kring hemtjänstföretag
REDER UT. Socialchefen David Gyllenstråle ger svar på siffrorna som redovisats mellan Vallentuna kommun och Camillas Kompetens AB under 2022. Foto: Pressbild

David Gyllenstråle: Det handlar om statsbidrag, olika räkenskapsår och att det gamla namnet förtydligat uppdraget.

Förra veckan skrev Vallentuna Nya angående siffrorna som redovisats mellan Vallentuna kommun och det tidigare privata hemtjänstföretaget Camillas Kompetens AB.

Artikeln handlade om att Camillas Kompetens gått under namnet Camillas Hemtjänst och Service fram till 2022, trots att den verksamheten gick i konkurs 2018. Dessutom hade företaget en omsättning på 8,6 miljoner kronor för 2022, samtidigt som Vallentuna kommun, enligt ekonomiavdelningen, fakturerats 10,7 miljoner kronor samma år. Det fanns också en avvikelse i leverantörslistan från kommunen, som visar att Camillas Kompetens (fortfarande listat som Camillas Hemtjänst och Service) fakturerat 12,2 miljoner kronor.

Nu svarar Socialchefen David Gyllenstråle och reder ut de frågetecken som uppstått kring redovisningssiffror och namnförväxling.

Varför finns det en differens på 1,5 miljoner kronor mellan leverantörslistan för 2022 och ekonomiavdelningens egen redovisning?

– 10,7 miljoner avser vårdkostnader, medan 1,5 miljoner avser olika statsbidrag. Det handlar om statens önskan att till exempel öka kvaliteten etcetera. Där agerar kommunen mellanhand där vi fördelar ut resurserna till olika verksamheter inom både kommunal och privat regi.

Hur kommer det sig att Camillas Kompetens AB redovisar 8,6 miljoner i omsättning för 2022, när fakturor till kommunen uppgår till 10,7 miljoner. Det innebär en skillnad på 2,1 miljoner?

– Camillas Kompetens har ett så kallat brutet räkenskapsår. Det betyder att de inte har samma räkenskapsår som vi har. Kommunen bryter den 31 december och de bryter den 30 april, vilket gör att det är logiskt att det skiljer sig åt en del.

Borde kommunen vara oroad över att två företagsnamn med samma organisationsnummer fakturerat dem?

– Nej, för det som finns i vårt system är ett och samma organisationsnummer med ett påkopplat bankgiro för utbetalningar. Eftersom båda namnen till stor del är lika, har man i systemet valt den ena eller den andra som loggningskod. Det påverkar dock inte hur utbetalningen görs.

Är det inte problematiskt att ett företag som gått i konkurs (2018) och då sålt namnrättigheterna, fortsätter att använda samma namn gentemot kunder och kommunen?

– Vi ser inte att man har gjort det med dåligt uppsåt, eller att man har lyckats få igenom något som man inte borde få igenom på grund av detta. Det hade så klart varit snyggare om man hållit sig till det korrekta namnet. Det kan ha gjorts antingen omedvetet eller medvetet. Men det kan ha att göra med att man vill ha tydlig kommunikation ut mot kunderna, som är en äldre målgrupp, då man tidigare gått med det namnet under lång tid.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se