NYHETER 2022-09-22 KL. 12:45

Största privata arbetsgivaren lämnar för Östermalm

Av Daniel Bergholm

Största privata arbetsgivaren lämnar för Östermalm
LÄMNAR. Vallentunas största privata arbetsgivare flyttar till Östermalm. Foto: Privat

Sedan 1995 har Ingrid Wikström och hennes ständigt växande LSS-företag NÄRA stationerat sig på Smidesvägen i Vallentuna.

Efter 27 år i kommunen väljer den största privata arbetsgivaren med drygt 330 anställda att lämna för att ta sig in till centrala Stockholm.

– Det har bland annat att göra med kommunikationsmöjligheterna till Vallentuna, vilket har varit ett problem under lång tid, säger Ingrid Wikström, grundare av NÄRA.

När lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kom i början av 90-talet valde Ingrid Wikström att starta NÄRA med syfte att med personlig assistans ge personer med en funktionsnedsättning möjligheten till självbestämmande och företaget har sedan starten haft sitt huvudkontor i Vallentuna.

Inte optimalt
Men den 14 september gick det sista flyttlasset för NÄRA in mot centrala Stockholm och man tackar därmed för sig som företagare i kommunen. För Ingrid Wikström, som själv är Vallentunabo, var det vemodigt när beslutet fattades att genomföra flytten för drygt två år sedan, men hon känner samtidigt att det är ett nödvändigt steg för att få bolaget att fortsätta växa.


FÄRDIGSKYLTAT. Assistansföretaget Nära AB plockar ned skylten från fasaden på Smidesvägen i Vallentuna. Numera är företaget stationerat i Stockholm. Foto: Uffe Lindeborg


– Det har planerats länge och vi har haft det trassligt med rekrytering av arbetskraft här ute. Vi har påpekat för kommunen och Handelskammaren att det saknats bra tvärkommunikationer till Vallentuna från närliggande kommuner men där har det inte hänt någonting. Man har känt sig lite ute på landet vilket inte är optimalt som företagare, säger Ingrid Wikström.

NÄRA har idag arbetskraft i hela Storstockholm och kunder runt om i Sverige. Utöver att ligga mer centralt har man även förvärvat ett annat assistans-bolag som man kommer sitta tillsammans med på Östermalm.

– Det kommer bli en stor skillnad. Det blir nya förutsättningar med ett öppnare kontorslandskap än på Smidesvägen och medarbetarna ser verkligen fram emot den här flytten, säger hon.

Genom åren har kontakten med Vallentuna kommunen gällande att det närmade sig en flytt varit sporadisk och försöken att utveckla kommunikationsmöjligheter har inte gått som Ingrid hoppats på.

– Jag kan känna att i Vallentuna finns det inte så många stora företag utan man är mest van att hantera små företag. Mer samarbete hade gjort det möjligt att få bidra till kommunens utveckling, säger hon.

Våga ta steget
När Ingrid Wikström startade företaget NÄRA kunde hon inte förutspå att man en dag skulle växa ur Vallentuna och när hon skickade ut beskedet i en av Vallentunas företagargrupper på Facebook fick hon uppmuntrande svar så som: “Tack för att du har visat att allt är möjligt Ingrid” och utöver det många lyckönskningar.

– Det tycker jag är roligt att få visa en väg. Att man ska våga ta steget och göra det man tror på. För mig personligen kommer jag nog också sakna att kunna ge Vallentuna ett företag, säger Ingrid Wikström.

Efter alla år som företagare, vad skulle du säga är framgångsreceptet för att lyckas?

– Att engagera sig och ett personligt engagemang. Det är det viktigaste. Då kommer framgången med det.

Näringslivsstrateg i Vallentuna kommun Magnus Isberg.

Hur är din syn på att NÄRA AB väljer att flytta från kommunen?

– Tråkigt, det går inte att säga något annat om. Men jag vet att anledningen är att man gjort en fantastisk resa med att utveckla den personliga assistansen och ett exempel på hur ett privat bolag inom välfärdssektorn kan göra någonting bra. Men bolaget måste vara nära Centralstationen och som jag förstod det var det med sorg i hjärtat som man valde att lämna Vallentuna.

Har ni försökt lösa situationen och på något sätt kunnat göra att de kunnat stanna kvar?

– Vi har talats vid. Primärt handlar det om att man behöver ligga mer centralt då det växt och även köpt bolag och där är det svårt för Vallentuna att ändra kommunens läge.

NÄRA AB har länge efterfrågat förbättrade kommunikationer ut till Vallentuna, hur ser ni på det?

– Det går att utveckla såklart. Bland annat ska vi inom ett par år få Roslagsbanan att gå till Stockholms central och det kommer även bli bättre turtäthet. Sedan är det regionen som styr kollektivtrafiken och där kan vi som kommun bara skicka in förslag. Det är ingen enkel process.

Vallentunas största privata arbetsgivare lämnar. Känner man oro att när företag blir för stora så går det inte att vara kvar i Vallentuna?

– Det går att växa, på skrivbordet har vi planer i Okvista och i Karby kommer vi få större företagsmark framöver. Förutsatt att företagen inte behöver ligga i centrala Stockholm vilket är fallet med NÄRA, så känner jag ingen oro.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se