En längre brygga. Bättre belysning. En toalett. Kanske en lekplats, ett utegym eller en motionsslinga? Förslagen haglade när invånarna mötte Vallentuna kommuns tjänstemän som bjudit in till medborgardialog om utvecklingen av Gustavs udde.
Badplatsen Gustavs udde i västra Bällsta är kommunens mest centrala badplats. Här finns också stora gräsytor och en grusplan. Nu vill kommunen utveckla området och därför bjöd man lördagen den 26 april in till medborgardialog.
Kaffe och karta
På plats vid udden fanns flera av kommunens tjänstemän som bjöd på kaffe och en karta – där man kunde rita in sina önskemål för området. Scouterna var också med och grillade korv. Trots de kyliga vindarna nere vid Vallentunasjön var det många, både äldre och yngre, som tog tillfället i akt och kom för att lämna sina synpunkter.
VIKTIG PLATS. Nu vill kommunen utveckla området och har bjudit in till medborgardialog. Lördagen den 26 april fanns kommunens tjänstemän på plats och det var många, både äldre och yngre, som kom för att tycka till. Foto: Roffe Andersson
Marianne Windstam och Therese Törnkvist satt vid ett av borden och skrev ner sina önskemål.
– Jag gillade utegymmet som var här på prov förra sommaren och vill gärna ha ett permanent gym här. Och mer belysning behövs, sa Marianne.
ÖNSKNINGAR. Marianne Windstam och Therese Törnkvist satt vid ett av borden och skrev ner sina önskemål. Utegym, mer belysning och fasta solsängar, var några av deras förslag. Foto: Roffe Andersson
– Och fasta solsängar, robusta saker som står kvar och gärna lite servering, fortsatte Therese.
Större brygga
Bägge två efterlyste också en större strand, en större brygga, samt en toalett.
– Det vore också bra med en skylt med trivselregler om vad som gäller här, och att det kunde städas och hållas koll här ofta, även om det optimala vore att det inte stökades ner.
Jonathan Björkehag , ordförande i Västra Bällsta villaägareförening berättade att det i föreningen finns flera gemensamma önskemål, som mer strandyta, att rekreationsdelen rustas upp med fler bänkar och att det görs något åt grusplanen och gräsytorna.
SPONTANYTOR. Jonathan Björkehag är ordförande i Västra Bällsta villaägareförening. – Grusplanen är planlagd som aktivitetsyta och vi önskar att det fortsatt blir utrymme för spontanaktiviteter här, sa Jonathan. Foto: Roffe Andersson
Utegym och kiosk
Erik och Christine Hanberg hörde också till dem som önskade sig ett utegym.
– Det behöver inte vara så avancerat. Det kan vara byggt av trä, som det som finns i Täby kyrkby. Vi skulle också vilja ha en löpslinga på 2,5 kilometer som utgår härifrån, sa Erik.
– Sen har vi en idé om en sommarkiosk som byggs av gymnasieeleverna och sponsras av vår lokala bygghandel. Då får ungdomarna chans till ett sommarjobb där de kan sälja glass, godis, läsk och kaffe, sa Christine.
Utvecklingen av Gustavs udde är ett samarbete mellan kommunens kultur- och fritidsförvaltning och teknik- och fastighetsförvaltning. Utvecklingsledarna Sara Bjällsten och Ellinor Mossberg var med och tog emot synpunkter under dagen, liksom Dan Winnansson som är parkingenjör.
Enkät på webben
– Vi vill fånga in vad invånarna och de som ska nyttja platsen tycker. Sedan kommer projektgruppen att ta med sig alla synpunkter, både dem som lämnas här idag och i enkäten på webben. Den är öppen fram till 25 maj, berättade Sara Bjällsten.
UNG ÖNSKAN. Ett av barnen kom med en teckning över hur Gustavs udde skulle kunna se ut. Lekpark med gungor och linbana var några av förslagen. Foto: Roffe Andersson
Under hösten väntas projektgruppen komma med förslag till politiken, om hur Gustavs udde ska utvecklas och vad som ska göras. Hur mycket det får kosta är också något som politikerna ska besluta om.
– Fler p-platser och att flytta båtrampen en bit från stranden, är två av förslagen som vi kommer att titta på, sa Dan Winnansson.
SAMLAR ÅSIKTER. Sara Bjällsten och Dan Winnansson är projektledare för utvecklingen av Gustavs udde. – Vi vill fånga in vad invånarna och de som ska nyttja platsen tycker. Enkäten på webben är öppen till 25 maj. Foto: Roffe Andersson
Han berättade också att det är tio års kö till båtplatserna vid Gustavs udde. En tanke är därför att kunna ha båtar för uthyrning, till exempel roddbåtar.
– Det är en idé, istället för att utöka med ännu en båtbrygga, eller en längre brygga, som vissa har önskat.