NYHETER 2024-09-26 KL. 09:40

Tryggare Vallentuna-dagen kickstartade årets beredskapsvecka

Av Anneli Leijel

I lördags inleddes årets beredskapsvecka med ”Tryggare Vallentunadagen” på Tuna torg i Vallentuna centrum. Organisationer som Frivilliga resursgruppen, Lottakåren och hemvärnet satte tillsammans fokus på årets tema som är ”Sätt igång”. En uppmaning till var och en att stärka sin egen beredskap, innan en kris eller ett krig hotar.

Tryggare Vallentuna-dagen kickstartade årets beredskapsvecka
BEREDSKAP. Brandmän är vana vid att ständigt befinna sig i beredskap. Spännande tyckte barnen. Foto: Roffe Andersson

– Nu börjar det bli dags för svenska folket att sätta igång och förbereda sig, säger Susanna Persson, kårchef på Lottakåren i Upplands Väsby, som blivit inbjuden av Vallentuna kommun att vara med på Tuna torg i år eftersom Lottakåren inte finns representerad i Vallentuna.

Central trygghetspunkt

Varje år sätter MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ett tema för beredskapsveckan. Årets tema ”Sätt igång” är öppet formulerat, så att kommuner, regioner och organisationer kan sätta igång med det man ser som mest angeläget.

BEPRÖVAD KOMMUNIKATION. Börje Lång från hemvärnet visade upp en telefon, 1937 års modell, som både fungerar och används vid övningar. – En sådan här telefon är det allra bästa, den går inte att avlyssna, sa Börje Lång. Foto: Roffe Andersson

Från Vallentuna kommuns håll vill man i år både sprida kunskap om hemberedskap, vad man kan ha hemma och vad man kan göra för att vara redo för olika typer av kriser, samt visa upp en av kommunens trygghetspunkter, fritidsgården Mega.

– Våra andra trygghetspunkter är i gymnastiksalar, men vår mest centrala är på Mega nära gymnasiet, säger Anette Holmberg, ansvarig för civil beredskap på Vallentuna kommun.

SÖKARE. Therese Gustafsson från Missing People informerade om organisationens verksamhet. Foto: Roffe Andersson

”Sköt dig själv”

På Tuna torg fanns bland andra polisen, Storstockholms brandförsvar och hemvärnet med sina representanter och fordon.

Hemvärnets sambandsbil väckte stort intresse hos Vallentunaborna. Möjlighet fanns att gå in och se hur det ser ut invändigt i en sådan bil. Utanför stod Börje Lång från hemvärnet och visade upp en telefon, 1937 års modell, som både fungerar och fortfarande används vid övningar.

– Den används som samband mellan olika staber. En sådan här telefon är det allra bästa, den går inte att avlyssna, sade Börje Lång.

UDDA BESÖKARE. En lila skräpmaskot tassade fram över torget och flera barn kom fram och kramade den. – Idag är det också skräpplockardagen, berättade Mi Karnstedt, stabschef på teknik- och fastighetsförvaltningen. Foto: Roffe Andersson

Från Upplands Väsby Lottakår deltog kårchef Susanna Persson och vice kårchef Eva Olsson. I år fyller organisationen 100 år. Målet för Lottakåren har alltid varit att kvinnor ska ha en stark egen beredskap och ges möjlighet att bidra till försvaret.

– Vi ordnar bland annat gratis utbildningar, ibland för både män och kvinnor. I höst har vi en som heter ”Sköt dig själv”, där man får kunskap om kris- och hemberedskap, berättade kårchef Susanna Persson.

Oväntad maskot

Med på Tryggare Vallentuna-dagen var också flera representanter från Vallentuna kommun. De som jobbar med civil beredskap och trygghet, men även representanter från andra verksamheter.

TRYGG KVARTETT. Med på Tryggare Vallentuna-dagen var också flera tjänstemän från Vallentuna kommun. Här syns Marika Svensson, Anette Holmberg, Lina Omeragic, och Magnus Isberg. Foto: Roffe Andersson

Ett lite oväntat inslag var den lila skräpmaskoten som tassade fram över torget och som flera barn kom fram och kramade om.

– Idag är det nämligen också skräpplockardagen, berättade Mi Karnstedt, stabschef på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Skräpplockardagen är en dag som sker varje år och bakom den står den ideella organisationen Håll Sverige rent som vill sätta fokus på att vi inte ska skräpa ner.

UPPMANING. Temat för årets beredskapsvecka är ”Sätt igång”. – Nu börjar det bli dags för svenska folket att sätta igång och förbereda sig, säger Susanna Persson, kårchef på Lottakåren i Upplands Väsby. Foto: Roffe Andersson

– Även i kris är avfallsfrågan viktig. Toaavfall och annat måste vi kunna hantera i en krissituation när vi blir utan el. Vallentuna har en beredskapsplan just för att kunna ta hand om toaavfall, berättade Anette Holmberg, ansvarig för civil beredskap.

Beredskapsveckan som pågår hela denna vecka avslutas i Vallentuna med att den som vill nu på lördag 28 september mellan klockan 11 och 15 kan komma på ”öppet hus” i ett av kommunens skyddsrum. Det ligger i anslutning till Ormstaskolans gymnastiksal.

– Det är ett ganska så stort skyddsrum med 157 platser, säger Anette Holmberg.