Region Stockholm har sedan några år infört att ambulanspatienter i norra länet, läs Vallentuna och Österåker, ska fördelas om till Norrtälje sjukhus under vissa perioder av året. Detta gäller från nu och resten av året.
Vilka patienter som transporteras vart avgörs av ambulanspersonen efter en första bedömning av patientens sjukdomstillstånd.
Vallentunbon Erika Karlbom skickades med ambulans till akuten på Norrtälje sjukhus och för hennes del blev det en omständig sjukvistelse och resa hem efteråt. Efter att ha tillbringat nio timmar på sjukhuset, varav åtta timmar i en korridor, blev hon tvungen att ta sig hem på egen hand. Någon sjukresa hem i form av taxi fick hon inte.
– Det kom in en sjuksköterska som sa att jag skulle åka kommunalt hem. Hon visade ingen medkänsla alls, säger Erika Karlbom.
När Erika fick kraftig migrän onsdagen den 2 oktober blev hon orolig. Hon kontaktade sjukvården som sa att hon skulle avvakta lite men återkomma om det blev värre. Det blev det.
– Ambulanspersonalen berättade för mig att de kör till akuten i Norrtälje för att minska köerna på Danderyd. Ändå fick jag vänta i nio timmar innan jag fick hjälp, berättar Erika Karlbom. De sade också att man får sjukresa hem, men det fick jag inte utan jag blev tillsagd att ta bussen hem, berättar Erika och tillägger att hon tycker det var helt oacceptabelt.
VÅRDRESA. Erika åkte ambulans till sjukhus, hamnade i Norrtälje istället för Danderyd. Foto: Roffe Andersson
Dyrt med taxi
När hon till sist fick träffa en läkare gick det väldigt fort. Han konstaterade att hon led av migränaura och efter det blev hon hemskickad med uppmaningen att kontakta vårdcentralen. Hon fick varken någon medicin eller något recept med sig. Klockan var nu sex på lördag morgon och hon hade varit vaken i 27 timmar. Bussen kom vid 6.30 och efter att ha bytt buss i Arninge och sedan promenerat sista biten var hon hemma vid 8.30.
– Taxi var alldeles för dyrt och Bolt gick inte att få tag på, det fanns inga lediga bilar.
Erika fick uppfattningen att Norrtälje inte prioriterar sjukresa för patienter från andra kommuner, men det stämmer inte, enligt Per Grundberg som är kommunikationschef på vårdbolaget Tiohundra som driver Norrtälje akutsjukhus.
– Det är patientens medicinska tillstånd som avgör om patienten är berättigad till sjukresa eller inte. Detta bedöms av ansvarig läkare. Det har ingen betydelse var i regionen man är skriven. Det här ska patienten förstås informeras om på bästa sätt vid besöket, säger han i ett mailsvar till Vallentuna Nya.
Han beklagar om sjukhuset brustit i information och låter meddela att patienten är välkommen att kontakta akutmottagningen för att prata med verksamhetschef, ”då vi är mycket måna om att ge alla våra patienter ett gott bemötande”.