NYHETER 2022-12-15 KL. 11:25

Våld i nära relationer tar inte helg

Av Anneli Leijel

Våld i nära relationer tar inte helg
HJÄLP FINNS. Utsatta kvinnor ska inte behöva känna sig ensamma. Även under storhelgerna finns hjälp att få. Foto: Adobe

Våld i nära relationer tar inte helg. Därför håller Vallentunas kvinno- och tjejjour öppet även under jul- och nyårshelgerna. Det går också bra att kontakta Vallentuna kommun, för att komma i kontakt med dem som arbetar med våld i nära relationer.

– Det kan vara ganska lugnt ett tag, men sen kommer det ett samtal och då finns vi och tar emot på skyddat boende någonstans i kommunen. Vi har tre platser för kvinnor och barn, berättar Charlotte Englund som är anställd på kvinno- och tjejjouren i Vallentuna.

Både Kvinnojouren och tjejjouren, som tillhör samma riksorganisation, har öppet varje dag på telefon mellan klockan 9 och 21.

– Vår beredskap ser inte annorlunda ut för att det är jul och nyår. Vi kan alltid nås på telefon och svarar vi inte går det bra för den som vill att lämna ett meddelande. Det går också bra att mejla och att besöka oss, men vårt kontor är inte bemannat hela tiden, berättar Charlotte Englund.

Extra öppet
Självklart kan man alltid vara anonym och de som svarar har tystnadsförbindelse, eller tystnadsplikt som det heter i dagligt tal.
I våras startade tjejjouren i Vallentuna och märkte redan från start ett högt tryck.

– Vi har en chat öppen varje tisdag mellan klockan 19 och 20.30. Då är det alltid 10-12 chattar igång med unga kvinnor som tycker att det är skönt att prata med någon helt anonymt.

Under mellandagarna kommer tjejjouren att ha extra öppet någon dag, men i skrivande stund är det inte bestämt när. På hemsidan www.rokstjejjourer.se kommer det att stå mer om det närmare jul.

Oavsett om man kontaktar kvinno- eller tjejjouren behöver det inte vara jätteallvarligt, utan man är till exempel välkommen med frågor och funderingar om hur man ska tänka i olika situationer, säger Charlotte Englund.

– Det kan handla om att man har en gnagande oro, att man till exempel har en granne som man är orolig för.

Samarbete med socialjouren
På Vallentuna kommun jobbar Sofie Adlerz som relationsvåldshandläggare. Under mellandagarna har kommunen öppet som vanligt och efter kontorstid och på helgerna är det socialjouren Nordost som svarar på samtal.

– Vi har nära kontakt med socialjouren och de återkopplar direkt till oss nästkommande vardag, berättar Sofie Adlerz.

Under hösten har kommunen i olika kampanjer fokuserat på att öka medvetenheten om våld i nära relationer och berättat om vilket stöd den kan få som utövar våld, eller är utsatt för våld.

– Ofta är det personer i omgivningen, till exempel anhöriga, som flaggar för att här behövs hjälp. Många har svårt för att be om hjälp och kan skämmas för att man är våldsutsatt. Det är inte adekvat att känna skuld och skam, men det behövs att någon annan påpekar det.

Vill man komma i kontakt med dem som arbetar mot våld i nära relationer är det kommunens Kontaktcenter som är första kontakt.

– De som jobbar i Kontaktcenter har gått utbildningar och är bra på att fånga upp det lite diffusa och skicka det vidare till oss. Man behöver inte säga så mycket, mer än att man vill tala med någon och att det handlar om våld, eller att man vill ha hjälp att lämna en relation.

Stress och alkohol
Under jul- och nyårshelgerna utsätts relationer ofta för press och ibland förekommer våld.

– Julen är en högtid där det ska vara familjärt och mysigt, men pressen på det, i kombination med stress och ofta mycket alkohol är helt förödande. Förväntan på att det ska bli mysigt, kan bli något helt annat och då är vi beredda på att fånga upp det. Det kan också handla om att hantera sorgen över att det inte blev bra. För de människor jag möter är kärleken central, det är den vi knyter oss an till och som gör att vi inte lämnar, man får inte glömma bort de starka banden och kärleken som trots våld ofta finns, säger Sofie Adlerz.

Om man utsätts för våld kan det kanske vara svårt att avgöra om man ska kontakta socialjouren eller 112. Men om man befinner sig i fara ska man alltid ringa 112.

– De som svarar på 112 gör en bedömning, agerar för fysiskt skydd eller kopplar vidare till socialjouren, berättar Sofie Adlerz.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se