Våriga vägar orsakar högsäsong hos glasmästarna
Av Daniel Bergholm
Varje år inträffar tusentals stenskottsskador och nu har årets första rusning börjat.
Sedan 2001 har Hans Rimbe varit med och drivit Vallentuna Glasmästeri. Foto: Roffe Andersson
Med isbeläggningen som finns på vägarna, behövs det läggas ut ordentligt med grus. Det gör att stenskott blir ett vanligt förekommande för bilisterna. En av de som märkt av ökningen är Vallentuna Glasmästeri.
– Det är helt galet mycket, en ganska dramatisk ökning, säger Hans Rimbe, delägarna i Vallentuna Glasmästeri.
Även om han berättar att högsäsongen brukar komma först senare under våren, är det redan fullt med bilister som behöver hjälp. Fler än föregående år.
Totalt täcker ungefär en tredjedel av deras verksamhet bilglas. Just reparationen av stenskott är det som går fortast.
Hans Rimbe diskuterar med Håkan Rimbe om hur Vallentuna Glasmästeri utvecklats med den nya tekniken på bilarna. Foto: Roffe Andersson
– Reparationen tar max 20 minuter och om föraren åker in med bilen innan den börjar spricka ordentligt så behöver vi endast laga glaset, säger han.
Ordentlig prisskillnadAtt komma in i tid menar han är viktigare än många tror. Skillnaden mellan att komma in tidigt eller sent kan också återspegla sig i plånboken.
– Det kan bli en rejäl prisökning om glaset måste bytas ut, säger Hans Rimbe.
Händer det ofta att folk inte tänker efter och väntar för länge?
– Så är det, jag har många exempel. Sprickan försvinner inte utan lagningen stoppar endast upp så att det inte spricker mer. Väntar man för länge så måste glaset bytas. Sen kan jag erkänna att även jag, som jobbat i branschen länge, i bland tänkt: ”Det där är väl inte så farligt”, säger han.
Om du är en av de bilister som drabbas av stenskott lite väl ofta så finns det några små knep man kan tänka på, även om en del handlar om tur och otur.
– Man ska försöka hålla avstånd generellt, det är en bra grund. Men får man ett skott på en vindruta är det ute i kanterna som det är mest känsligt. Där är det högre spänning och är viktigare att laga direkt. Har man tur så träffar den i mitten.
Det vanligaste är att bilägare med stenskott kommer in när det snart är dags för bilen att besiktas.
– Besiktningar kan vara hårda mot sprickor i glas, speciellt om stenskottet hamnat i synfältet, säger han.
Håkan Rimbe ansvarar idag för glasfixandet i verkstaden medan Hans har gått över till mer administrativa delar. Foto: Roffe Andersson
KetchupeffektEffekten av att folk återigen börjar åka till jobbet och slutar jobba hemifrån, tror han innebär att antalet bilreperationer kommer att öka igen, vilket är positivt för företaget.
– Det kan nog bli en ketchupeffekt nu. Samtidigt så gynnades vi nog av att folk var hemma, då man hade mer tid att småfixa med saker man kanske inte hade gjort annars.
Idag jobbar inte längre Hans Rimbe med verkstadsarbete. Anledningen är att tekniken på bilarna utvecklats i en extrem takt. Idag ägnar han i stället tiden åt det administrativa och kontakten med försäkringsbolagen.
– Rutorna har idag speciella sensorer och kameror. Kamerasystemet är den stora skillnaden, då man måste kalibrera vindrutorna och åka ut och testa bilarna vid byte av rutor. Något som kallas för line-assistant gör att bilen känner av väglinjerna och avstånden till andra bilar. När det är mycket snö och bilen inte känner av linjerna, då kan det bli problematiskt, säger Hans Rimbe.
Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se