NYHETER 2024-05-30 KL. 09:47

Välbesökt vikingahelg lockade stora och små

Av Anneli Leijel

Under klarblå himmel och strålande sol tågade vikingarna in i Prästgårdsparken i lördags. Så inleddes Runrikets vikingahelg, som sträckte sig över två dagar, och vädret kunde inte ha varit bättre. Fast kanske var det nästan för varmt, funderade en av de varmklädda marknadsknallarna denna sommardag i maj.

Välbesökt vikingahelg lockade stora och små
BALANS. Magikern och trollkonstnären Arkadia gick på lina och jonglerade samtidigt, till publikens förtjusning. Foto: Roffe Andersson

När processionståget stannade till på marknadsplatsen, som den öppna platsen kallas, tog Lars Vargö, kulturnämndens ordförande, till orda och invigde helgen:

– Vikingarna är kanske mest kända för sina plundringar, men de stod även för handel, ett levande jordbruk och snickerier, allt som en del av ett vitalt samhälle. Och de var också poeter, så kanske skulle runriket här i Vallentuna och Täby också kallas skalderriket, sa Lars Vargö.

STARTEN. Lars Vargö, kulturnämndens ordförande, invigde vikingahelgen i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Sylt och korgar

Runrikets vikingahelg är sedan många år ett samarbete mellan Täby och Vallentuna. Vartannat år anordnas dagarna i Vallentuna, vartannat i Täby – och i år var det Vallentunas tur. Området runt Vallentunasjön är det runstenstätaste området i världen.

Knallarna i tälten sålde allt från hjortronsylt och flätade korgar till pilbågar och slangbellor för barnen. Men här fanns också järnsmeden Adam Stenström, som både sålde sina alster, såsom smycken och mantelspännen, och visade upp hur man smider.

JÄRNKOLL. Smeden Adam Stenström sålde bland annat smycken och mantelspännen och visade besökarna hur man smider i järn. Foto: Roffe Andersson

– Just nu håller jag på och gör en spikutdragare, berättade Adam. Han skapar ofta historiskt hantverk till museum och till köpare som vill ha saker till sina gamla hus.

I ett av tälten satt Alexander djupt koncentrerad och spelade vikingaschack med sin mamma Camilla.

– Det är nästan som vanligt schack, men man kan gå hur långt man vill, sa Alexander utan att lyfta blicken från schackpjäserna.

SPELFOKUS. I ett av tälten satt Alexander djupt koncentrerad och spelade vikingaschack med sin mamma Camilla. Foto: Roffe Andersson

Knivkastning

Mitt på dagen, när solen gassade som bäst, bjöd medlemmar ur kulturföreningen Telge Glima på historiska lekar under devisen ”Förenar historia med blåmärken”. Därefter var det dags för gycklaren och trollkonstnären Arkadia att bjuda på en magisk show. Kanske kände flera besökare igen honom, då han medverkat i flera barnprogram och i Talang.

Med humor och bus, och till publikens glada skratt och tillrop, bjöd han på flera magiska trick. Han visade reptrick, trollade bort och fram mynt och gick på lina samtidigt som han jonglerade.

Hilma, 9 år, assisterade Arkadia med att kasta knivar till honom, som han sedan jonglerade med.

– Jag var jätteorolig att jag skulle flippa och kasta fel, sa Hilma efteråt.

SPANING. Mamma Kristina med dottern Luna, Filip och Loke besökte vikingahelgen och spanade in pilbågarna och slangbellorna. Foto: Roffe Andersson

Vasspipa och kohorn

I täten för processionståget tidigare under dagen gick folkmusikern Per Runberg. Förutom säckpipa spelar han flera andra rörbladsinstrument, men också kohorn.

– Det finns kohornsfynd från vikingatiden och flera hundra år tillbaka. Sedan har det levt kvar på våra fäbodar i bland annat Värmland, Dalarna och Uppland, berättade han och fortsatte:

– Och det här är en vasspipa. Den finns omnämnd för första gången i Gamla testamentet i Bibeln och är en föregångare till vår tids klarinett och saxofon.

TONER FRÅN FÖRR Per Runberg spelade flera medeltida instrument under Runrikets vikinghelg. Bland annat tagelharpa och vasspipa. Foto: Roffe Andersson

Marcus Obrelius, kommunarkivarie på Vallentuna kommun, har varit projektledare för vikingahelgen tillsammans med sin motsvarighet i Täby kommun.

– Det här är ett ingrott koncept som sköter sig mycket självt. Det är fint att vi gör det tillsammans och att vi alternerar plats, sa han.