Bäckebo dagliga verksamhet, som drivs av Frösunda omsorg, får inte förlängt avtal med Vallentuna kommun efter att 3 300 timmar felaktigt rapporterats som närvarotid, trots att personen inte deltagit i verksamheten. För detta har Vallentuna kommun betalat ut cirka 34 000 kronor i habiliteringsersättning. Pengar som kommunen fått i statsbidrag.
Bäckebo dagliga verksamhet har varit godkänd som utförare i Vallentuna kommuns valfrihetssystem under perioden 1 juli 2020 till och med sista juni 2024. Efter detta direktupphandlades tre platser till och med 30 september 2024. Efter att dessa avtal nu löpt ut har kommunen inte längre något avtal med Bäckebos dagliga verksamhet.
– De individer som behöver daglig verksamhet får välja någon annan av de dagliga verksamheter som finns inom kommunen, säger Sanna Tinglöf, strateg inom LSS på socialförvaltningen i Vallentuna kommun.
Felaktig tidsrapport
Socialförvaltningen har till uppdrag att följa upp de avtal man har med olika verksamheter. Vid ett oanmält besök på Bäckebo i augusti fick man information från en medarbetare hos Billbag AB, som arbetar på uppdrag av Frösunda omsorg, att en person inte deltar i daglig verksamhet och inte har gjort det på åtminstone de senaste två åren. Vid ett nytt besök i början av september bekräftades den informationen av en annan medarbetare, som då uppgav att det rörde sig om tre år. Trots detta har faktisk närvarotid om 3 336 timmar inrapporterats från januari 2022 till och med maj 2024.
Den felaktiga rapporteringen har lett till att kommunen felaktigt har betalat ut habiliteringsersättning på runt 34 000 kronor.
Efter detta har socialförvaltningen granskat fakturor och hittat flera felaktigheter. Förutom att Billbag AB debiterat för heltidsnärvaro för daglig verksamhet för personer som inte deltagit har man även debiterat för fler arbetsdagar än vad månaden innehåller.
Flera brister
Vid socialförvaltningens besök på Bäckebo gruppbostad har också flera omfattande brister konstaterats. I en mötesanteckning från ett möte den 10 september mellan socialförvaltningen och föreståndare för Bäckebo gruppbostad och daglig verksamhet, samt representanter för Frösunda omsorg, nämns bland annat: Bristande personalstöd, tillsyn, aktivering, delaktighet, kommunikation, planering, förberedelser, omvårdnad och vårdkontakter.
”Verksamheterna har inte inkommit med begärda riskanalyser, handlingsplaner eller bemötandeplaner. Inte heller med efterfrågade genomförandeplaner för daglig verksamhet.”
Dessutom har sekretessen brutits upprepade gånger och vad gäller den dagliga verksamheten så erbjuder den ”inte någon stimulerande eller utvecklande miljö för deltagarna”.
Efter socialförvaltningens besök på Bäckebo har de lämnat en anmälan till kommunens hälso- och miljöskyddsavdelning som initierat tillsyn av verksamheterna, och vid tillsynsbesök har flera brister konstaterats. Ny tillsyn är därför inbokad.
När de omfattande bristerna på Bäckebo gruppbostad uppdagades informerade socialförvaltningen i Vallentuna IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Om Frösunda omsorg kommer att få fortsätta bedriva verksamhet i Bäckebo gruppbostad eller inte ligger nu på IVO.
– Det är upp till tillståndsgivande myndighet, IVO, att bedöma detta, säger Frida Herman, avdelningschef på myndighetsavdelningen i Vallentuna kommun.
Dialog med kommunen
Vallentuna Nya har utan resultat sökt Malin Lindgren, regionchef Stockholm Norr, på Frösunda Omsorg. En av frågorna som vi ställt är: Hur kan det komma sig att en boende hos er inte har deltagit i daglig verksamhet de senaste åren?
Vi har också frågat om de över 3000 timmarna som felaktigt har närvarorapporterats, och om ersättningen för dessa timmar kommer att betalas tillbaka.
Frösundas kommunikationschef Torbjörn Carlbom har via e-mail svarat:
– Just nu gör vi en intern utredning gällande Bäckebo, och vi har en pågående dialog med kommunen. Svarstiden för utredningen är nästa vecka (läs: denna vecka) och för oss är det viktigt att utredningen blir klar så att vi verkligen vet vad som har inträffat och att vi först för dialog med kommunen innan vi ger ytterligare kommentarer.
– Vi tar dessa frågor på största allvar och strävar efter att säkerställa att alla våra verksamheter drivs med högsta kvalitet och i enlighet med gällande regelverk, skriver Torbjörn Carlbom.
Frida Herman, avdelningschef på myndighetsavdelningen på Vallentuna kommun, berättar att en utredning även pågår inom socialförvaltningen om vad som har hänt och vad som blir nästa steg.
– Vi kan i dagsläget inte uttala oss om eventuella återkrav vad gäller habiliteringsersättningen, det får utfallet av utredningen och dialogen med Frösunda omsorg visa.