Av Victoria Sid
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet fått 180 ukrainska kvinnor ut i arbete. Men för att fortsätta jobba med kvinnorna och få ut fler på arbetsmarknaden ska kommunen ingå i ett EU-finansierat projekt.
I kommunens lokaler på Smidesvägen har arbetsmarknadsenhetens Omar Farah och Alexandra Catanciev nya utmaningar att se fram emot. 10 april gick starten för ett nytt EU-finnansierat projekt där kollegornas tidigare arbete hamnar i fokus.
– Vi har hjälpt till att vägleda och stötta ukrainare i olika arbetsfrågor och det har varit väldigt lärorikt. Det var en helt ny målgrupp med ett nytt språk och kultur och nya regler, berättar Omar.
För tre år sedan när kommunen fick i uppdrag att ordna bostäder till ukrainska medborgare på flykt började Omar kika på vad de mer kunde göra för målgruppen. Resultatet blev två projekt där de under ett och ett halvt år fick ut över 180 ukrainare på arbetsmarknaden. Nu fortsätter arbetet i det nya EU-projektet.
–Det är alltid individerna som vi jobbar med som vi hoppas kommer få lära sig ännu mer kring arbetsmarknaden. Men också samtidigt att vi ska kunna göra skillnad utanför lilla Vallentuna och för målgruppen utomlands, säger Omar.
Experter i arbetet
Omar var den som hittade utlysningen om projektet och har sedan i somras arbetat fram allt som behövts för att bli antagna. I november fick de grönt ljus och kommer framöver att utbyta erfarenheter och utveckla en digital plattform för att sprida kunskapen vidare. En av deltagarna från tidigare projekt som nu får en chans att utvecklas vidare är Liudmyla Bilichak, 42, från Ukraina.
– När kriget började behövde jag flytta med mina barn. Vi visste inte vilket land så vi bara åkte och åkte. Vi bodde först i Humanas äldreboende i Vallentuna där alla ukrainska flyktingar bodde. Det tog hand om oss jättemycket, säger Liudmyla.
Sedan dess har hon och familjen flyttat till en egen bostad, och Liudmyla har skaffat jobb och svenskt körkort.
HÖGT TRYCK. I vintras fick de veta att de kommit med och då blev det många saker som skulle göras snabbt. "Där gick det inte att ha framförhållning, det var bara att glida med", säger Göran. Foto: Victoria Sid
– Alexandra och Omar bjöd in mig till en intervju, det var min första här i Sverige och jag kunde bara säga ”Hej jag heter Liudmilla och kommer från Ukraina och jag vill jobba och har körkort”, säger Liudmyla som fick sin första anställning inom hemtjänsten.
Framgångar
I Ukraina hade Liudmyla jobbat som narkossjuksköterska i 17 år på ett sjukhus och mot slutet kombinerat det med en tjänst på en klinik som kosmetolog. Nu ska hon snart byta jobb från en hemtjänstanställning i Åkersberga till att börja på ett äldreboende. I det nya projektet hoppas hon kunna få komplettera sin utbildning.
– Det betyder mycket, det stödet, om jag inte hade fått det hade jag inte kunnat gå den väg jag har gjort. Jag kan klara mig själv nu, säger Liudmyla.