NYHETER 2023-03-09 KL. 09:20

Vallentuna perfekt övningsplats för svävare

Av Uffe Lindeborg

Vallentuna perfekt övningsplats för svävare
EN SLADDIS. Det så riktigt kul ut när svävaren sladdade runt på sjön. Foto: Uffe Lindeborg

I förra veckan blev nog en hel del Vallentunabor nyfikna när en illröd farkost sladdade runt på Vallentunasjön. Det var Storstockholms brandförsvar som var ute och övningskörde med en svävare.

Många undrade säkert vad den gjorde på sjön. Om den kollade isen, lade ut bojar eller något annat. Men det var alltså övningskörning som gällde.

– Det är vår personal som är ute och övar. Just nu har vi sex personer som lär sig köra svävaren och som har uppkörning nästa vecka. Vi övar när vi har möjlighet, och om larmet skulle gå och svävaren behövs någon annanstans så avbryter vi övningen, säger Storstockholm brandförsvars kommunikationschef, Björn Westerdahl.


KOMPAKT. Svävaren såg snabb ut på isen. Det är oklart hur snabb den är på land. Foto: Uffe Lindeborg


Varför öva just på Vallentunasjön?

– Vallentunasjön brukar ha is som lämpar sig för våra övningar, och den erbjuder även bra ytor för övningarna. Att vi är där och övar behöver dock inte betyda att isen är säker, så om man har planerat att vistas på sjön har man ett eget ansvar att kontrollera isen först. Man ska alltid ha isdubbar, ombyteskläder och sällskap med sig om man ger sig ut på fruset vatten.

Svävare har blivit ett riktigt användbart utryckningsfordon för Räddningstjänsten. Den kan ta sig fram där det är besvärligt för andra fordon.

– Vi använder den bland annat för att ta oss fram på is, där varken bilar eller båtar kan ta sig fram. Med hjälp av svävaren kan vi undsätta människor som har gått igenom isen eller som är nödställda ute på isen eller på öar. Vi har även ett avtal med ambulansen så att vi kan hjälpa dem med sjukvårdstransporter, till exempel på is. Svävaren kan även användas på vatten.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se

Så fungerar en svävare
Svävaren använder en form av luftkudde för att flyta ovanpå marken eller vatten. Vanligtvis består den av en platt plattform med en lyftfläkt som skapar en högtrycksluftström under plattformen. Denna högtrycksluft strömmar genom små hål i plattformen och bildar en luftkudde som lyfter fordonet över marken eller vattnet.

Vanligtvis är det en propeller eller flera propellrar som driver fordonet framåt, medan styrning sker genom att man vrider propellrarna eller genom att använda ett roder.

Den tar sig framåt genom att flyta med hjälp av luftkudden och har inga problem att ta sig över ojämna ytor som sand, snö, is eller vatten. Underlag där traditionella fordon kan fastna eller ha svårt att manövrera.