Torsdagen den 13 februari kommer Frida Boisen och hennes dotter Tilda Boisen till Vallentuna med sin föreläsning om allvarlig psykisk ohälsa, hög skolfrånvaro och om det livsfarliga mörker som de upplevt – men också om att det finns hjälp att få och möjlighet att må bra igen.
– Även om psykisk ohälsa är ett tungt ämne är vår föreläsning hoppingivande. Vi vill framför allt ge hopp. Vi lyfter fram att det finns finns hjälp att få och ger flera exempel till dem som lyssnar, berättar Frida Boisen för Vallentuna Nya.
Hösten 2023 kom Frida Boisen och hennes dotter Tilda, nu 20 år, ut med boken ”Aldrig släppa taget”. I den turas de om att berätta, skriver vartannat kapitel, om hur det var när Tilda mådde som värst. Tilda berättar från sitt perspektiv, om hur hennes psykiska ohälsa accelererade i tonåren och Frida berättar hur hon som förälder kämpade med att nå fram till sitt barn och försöka få rätt hjälp.
En händelse, som de också valt att berätta öppet om, var när Tilda under ett gräl försökte kasta sig ut genom ett fönster. I sista stund fick pappa Lars tag i hennes ben och kunde dra in henne igen. Denna fruktansvärda händelse, som var kulmen på en lång tid av dåligt mående hos Tilda, blev också en vändpunkt för familjen.
BOKOMSLAG. Tilda och Frida Boisens bok "Aldrig släppa taget". Foto: Pressbild
– Det var så nära att Tilda inte hade funnits med oss, men hon räddades i sista stund, säger Frida.
I föreläsningen, som de nu turnerar med runtom i Sverige och Norden sedan i höstas turas mamma Frida och Tilda om att berätta sin historia, precis som i boken.
– I slutet av föreläsningen blir det också en workshop, där den som vill får ställa vilka frågor de vill till oss via menti.com. På så vis kan man vara anonym, vilket brukar kännas skönt, berättar Frida och fortsätter:
– Det är så många vi möter, unga, föräldrar, andra anhöriga som sitter i den smärta och den skiten som vi satt i. De kämpar med för långa köer till BUP, hög skolfrånvaro och så vidare och får inte alltid hjälp. Men det finns hjälp att få, inte minst från socialtjänsten, och det går att hitta tillbaka till varandra i relationen förälder och barn. Det vill vi förmedla och vi bjuder också på en del tips och trix som kan vara användbara.
En sak som Frida lärt sig är att mycket handlar om att lyssna på sitt barn, sin tonåring.
– Att lyssna, validera, och inte genast springa till lösningar. Tilda var inte intresserad av mina lösningar, utan det viktiga var att jag fanns här, lyssnade och accepterade.
Vilken är din uppfattning, varför är det så många unga som mår psykiskt dåligt idag?
– Jag tror att det beror på en mängd olika saker. Men jag tror att detta med att många av oss, inte minst vuxna, är så uppkopplade och uppslukade av våra skärmar är en sak som påverkar oss på så vis att vi blivit sämre på att umgås med våra närmaste. Med vår partner och våra barn och att vi har blivit lite sämre på att kommunicera, validera, att se varandra.
Samma dag som Frida och Tilda Boisen berättar sin historia för allmänheten på kvällen i Kulturrummet i Vallentuna kulturhus, håller de också en föreläsning för Vallentuna kommuns personal tidigare under dagen. Bland annat för dem som jobbar inom barn- och elevhälsan, fältgruppen, anhörigstöd och det skolsociala teamet.
– Representanter från våra olika verksamheter kommer sedan också att finnas med på kvällen både före och direkt efter föreläsningen, för dem som vill komma i kontakt med oss, berättar anhörigkonsulent Karin Sundin.
– Föreläsningen på kvällen är för närvarande fullbokad. Men håll gärna utkik på hemsidan, vallentuna.se då det ofta blir många avbokningar i sista stund på grund av sjukdom och annat, säger Karin Sundin.