Nytt flerårigt avtal ger 4H en tryggare tillvaro

Nytt flerårigt avtal ger 4H en tryggare tillvaro

Foto: Peter Palmquist

Ett nytt avtal är klart mellan Vallentuna kommun och 4H. Efter oron för nedläggning för drygt ett år sedan har kommunen valt att skriva ett längre avtal.

Det är samma avtal som tidigare år, säger Fritidsförvaltningens chef Petri Peltonen. Det som är nytt är att vi gör en avsiktsförklaring för tre år framåt så att de är trygga i att vi vill fortsätta att stötta verksamheten i många år framöver.

Han säger att den oro som uppstod före jul 2018 huvudsakligen var ett missförstånd.
–Självklart vill vi fortsätta med 4H! Det har aldrig aktuellt för oss att lägga ner 4H-gården, utan det var föreningen som driver den som kom till oss och sa att de inte kunde fortsätta med verksamheten för att pengarna de fick i bidrag inte räckte. Vi tog upp det som ett politiskt ärende, och sedan skapade många egna sanningar utifrån det utan att ha rätt information.
Det nya avtalet ger föreningen 620 000 kronor per år för att man ska fortsätta med den visningsverksamhet man har idag.

Vill utveckla gården
–För det ska de ha gården öppen fram till klockan 17 för besök av skolor, förskolor och andra kommunala verksamheter. För klubbverksamheten får de föreningsbidrag som alla andra, och det ligger utanför det här avtalet. För oss i kommunen är det viktigt att kunna erbjuda en mångfald av olika verksamheter, och det här är en del av det.

Hur framtiden kommer se ut på 4H-gården vet man inte.
–Vi har en väldigt bra dialog med den ansvariga 4H-föreningen och både de och vi vill utveckla verksamheten och tittar alltid på hur vi kan göra det.

Gården ska enligt avtalet likna en bondgård med självhushåll, och alla djur ska vara av svenska lantraser. Idag har man grisar, får, kaniner och hästar på gården.

Cecilia Dahlquist som tog över som föreståndare för ett år sedan har berättat för Vallentuna Nya att man vill satsa på att göra lokalerna mysigare för både djur och besökare.
– Men vi kämpar fortfarande för att få det att gå runt. Det är lite av ett moment 22: Vi skulle behöva växa för att dra in mer pengar på aktiviteter, men vi kan inte växa eftersom vi inte har pengar. Där ska vi bli mer utåtriktade, kanske söka sponsorer och höra efter om folk vill hjälpa till.

Ett av de populäraste inslagen på 4H är ponnyridningen. Årets första ridning är klockan 12-13 på söndag 26 januari, sedan är det ridning varannan söndag (jämna veckor) fram till och med den 31 maj.

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *