Osäkert när tågtrafiken till Kårsta kan stängas av

Osäkert när tågtrafiken till  Kårsta kan stängas av

TÅGAR PÅ SOM VANLIGT. Än så länge går tågen som vanligt och det är ännu inte klart när Roslagsbanan kan stängas av.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Bara några dagar innan Kårstalinjen skulle stängas av den 5 april, för att dubbelspår ska byggas på sträckan Täby kyrkby – Kragstalund, drog SL i nödbromsen och avstängningen stoppades.

Anledningen var att Folkhälsomyndigheten den 1 april gick ut med hårdare restriktioner om att alla måste hålla avstånd till varandra, två meter om möjligt, även i kollektivtrafiken.

–Vi har skjutit upp avstängningen med anledning av coronaviruset. För att undvika trängsel i kollektivtrafiken är det är bättre att tågen går, än att sätta in ersättningsbussar där det ofta blir trängsel, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.
Har ni någon tidsplan för när Roslagsbanans Kårstalinje kan komma att stängas av?

–Nej, vi vet inte när det kan ske. Så fort vi vet kommer vi snabbt att gå ut med informationen. Men ännu har inga beslut tagits i frågan.

Tror ni att avstängningen sker till sommaren?

–I nuläget vet vi inte ens om det blir till sommaren. Det beror på hur pandemin utvecklar sig och vad Folkhälsomyndigheten säger.

När ni väl går ut med att Roslagsbanan stängs av, så sker det i god tid innan?

–Ja, självklart har vi lite framförhållning. Vi brukar vara duktiga på att säga till i god tid, både i våra egna kanaler och via medierna.

Vad händer med de entreprenörer som är kontrakterade för att lägga dubbelspår?

–De gör vissa jobb ändå, längre ifrån spårområdena. Vi har ett bruksstandardavtal med dem som vi följer. Det innebär bland annat att vi har förlängt kontraktstiden, eftersom vi har velat skjuta på byggstarten. Enligt avtalet har de rätt till förlängning av kontraktstiden vid omständigheter som beställaren, det vill säga SL, inte kan påverka, såsom en epidemi.

SL riktar följande uppmaningar till alla som behöver resa med kollektivtrafiken: Undvik att resa under rusningstid, res bara om du måste och är helt frisk och symtomfri, sprid ut er ombord, undvik att resa om du till hör en riskgrupp eller är över 70 år, och tvätta händerna ofta och noga.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *