Ost-Ola fick bra vibbar i Vallentuna

Ost-Ola fick bra vibbar i Vallentuna

“Ost-Ola” blir ett återkommande inslag i Vallentuna hela vägen fram till jul.

Efter att under pandemin rest runt för att sälja ost till ett 60-tal ställen i stockholmsområdet har han nu bestämt att Vallentuna blir en av ost-bilens 10 fasta platser under resterande del av 2021.

–Responsen här har varit över förväntan, säger han.

Ola Hedén, bättre känd som “Ost-Ola”, har sedan han började på restaurangskolan fortsatt sin resa till fina restauranger i bland annat Frankrike och Västindien. Nu har han efter en mängd turer fram och tillbaka hamnat i Vallentuna centrum med sin populära ost-bil.

–Jag har alltid haft ett intresse för ost som gammal kock. Samtidigt spår jag en stor framtid för osten då folk blir mer och mer nördiga, säger han.

Tillsammans med sina kollega Karl-Johan Härstam har han en ostbutik i Hötorgshallen sedan 10 år tillbaka. Innan pandemin hade de även över hundratalet kunder som de regelbundet sålde till.

“Hade fem ton ost hemma”
Men när pandemin slog till vändes allt upp och ner. Kunderna försvann vilket ledde till en desperat situation som gjorde att Ola Hedén fick ändra på sättet de nådde ut med sin ost.

–Jag hade fem ton ost hemma och ett ton till som var på ingång till påsken, samtidigt försvann all inkomst och normal försäljning, säger han.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Med kniven mot strupen och en oro för att Sverige skulle stänga ner precis som stora delar av övriga Europa gjorde, var tiden knapp och han fick ta beslutet att ändra sättet de sålde sin ost på.

–Vi valde att tokköra och ta oss ut så mycket som möjligt på gator och torg samt att öka försäljningen online. Vi lyckades sälja de fem ton vi hade på åtta veckor, vilket vi är sjukt nöjda med, säger Ola Hedén.

Över 400 likes
Efter ett test i förra veckan som föll väl ut, har nu “Ost-Ola” beslutat att regelbundet komma tillbaka till Vallentuna för att ställa ut sin ost-bil. Den kommer stå i centrum varje torsdag mellan klockan 12-18.

–Intresset verkar onekligen vara stort i Vallentuna. Mitt facebook-inlägg fick över 400 likes. Normalt brukar det ligga på 50 till 80 likes, säger han.

Tanken var från början att han skulle ta sig dit vädret var bäst. Däremot bjöd premiären i förra veckan på allt annat än trevligt väder, men trots det så var responsen över förväntan.

–Efter bara 30 minuter på plats var det regelbunden trafik till bilen. Folk kom fram och många kände även igen mig från tidigare. Vissa som varit våra kunder kom fram och sa att de hade längtat efter att jag skulle komma till Vallentuna, säger Ola Hedén.

Utbudet som finns i bilen kommer vara flexibelt. Det enda som alltid kommer finnas på plats är en exklusiv gruyére-ost och parmesan.

–Resten kommer att vara baserat på årstid och vilken efterfrågan som finns, säger han.

Hur ser det ut med tillstånd och hur länge kommer ni stå i Vallentuna?

–Jag har fått tillståndet fram till jul, men förhoppningen är att fortsätta “forever”. Så länge det finns ett ost-intresse, avslutar Ola Hedén.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *