NYHETER 2020-06-05 KL. 08:36

Så påverkar pandemin skolavslutningarna

Av Anneli

Så påverkar pandemin skolavslutningarna
748897

SOMMARLOV. Som vanligt ser skolbarn fram mot sommarens ledighet där de får tid att göra det de vill på dagarna.
Foto: WAVEBREAKMEDIAMICRO

Vittra livesänder - inget utspring på gymnasiet

Det är sommar i luften och snart dags för skolavslutningar. Vallentuna gymnasiums studenter slutar redan den 5 juni och grundskolorna nästa vecka.

Men i år blir det inga vanliga avslutningar. På grund av coronapandemin sker avslutningarna klassvis och inga föräldrar eller andra anhöriga är välkomna. Det visar den rundringning som Vallentuna nya gjort till skolorna.

Ingen pompa och ståt
Regeringen har meddelat att gymnasium, komvux och högskolor får återgå till undervisning på plats i skolorna den 15 juni – men då har eleverna redan gått på sommarlov. Beslutet påverkar bara de som går i sommarskola.

–Det blir inget traditionellt utspring för årets studenter. Varje klass har en egen betygsceremoni tillsammans med sina lärare. Det blir ett värdigt avslut på studietiden och de får ett examensbevis i handen. Men det blir ingen pompa och ståt, vilket är jättetråkigt för denna generation. Vi kommer att minnas den här gruppen extra mycket, säger Johan Klintberg, rektor för Vallentuna gymnasium.
Varje gymnasieklass har dessutom fått ett anslag från skolan, så att de någon dag innan avslutningen kan ordna en egen aktivitet, en picknick eller liknande utomhus. Då deltar elevernas mentorer också.

–Prognosen för våra studenter är att det blir ungefär samma procent som får godkänt som vi trodde innan pandemin, säger Johan Klintberg.

Roligheter på avstånd
I grundskolorna brukar niorna firas av lite extra. Till exempel med en avslutningslunch. Lite extra firande blir det även i år, även om vissa anpassningar till pandemin sker.

–Årskurs nio hos oss har alltid en avslutningslunch. Vi har bara en nia så vi kommer att ha en lunch i vår stora sal och alla undervisande lärare kommer att vara med. Vi blir cirka 40 stycken. Det blir lite roligheter och vi håller avstånd, berättar Marie-Louise Yllner, rektor på Bällstabergsskolan.

På Vallentuna Friskola får niorna också en lunch på avslutningsdagen, som de själva varit med och planerat, och det blir ett litet program med uppträdande, sång och tal i klassen.

På Vittra Vallentuna har eleverna fått vara med och bestämma hur de vill ha sin avslutning.
–Klockan 11.00 har niorna en egen avslutning med en ceremoni bara för dem och alla lärare som undervisar dem. Det blir fika och betyg och priser delas ut. Och vi sänder live för föräldrarna i årskurs nio, så att de får vara med via nätet i år. Vi tycker att det är viktigt att fira både start och mål, säger rektor Elin Möller.

Uppträder för varandra
Både på Vallentuna Friskola och Vittra Vallentuna har de lägre årskurserna sina avslutningar på morgonen, och niorna samlas lite senare för sin ceremoni.

Även om det är viktigt och roligt att fira när man lämnar grundskolan, så är det ofta de yngsta barnen som tycker det är extra roligt att få sjunga och uppträda för sina föräldrar och andra anhöriga. Så blir det inte i år, utan lärare och mentorer gör en avslutning klass för klass. Allt för att inte riskera att de som samlas överstiger 50 personer.

–Hos oss får alla som vill spela och sjunga i sina klasser. Det blir säkert Idas sommarvisa och Den blomstertid nu kommer, säger Bällstabergsskolans rektor Marie-Louise Yllner.

Filippa Amanto, rektor på Vallentuna internationella montessoriskola, säger:

–Vi har avslutning varje klass för sig, antingen i klassrummet eller så går vi ut i närheten av skolan. För år 4-6 är det väl okej att föräldrarna inte är med, men att mamma och pappa är där betyder mycket för de yngre barnen. De älskar att uppträda för sina föräldrar, men nu får de uppträda och sjunga sommarsånger för varandra istället.

Ikasus Friskola, som är en grundsärskola och träningsskola, och Aktiviaskolan håller också sina avslutningar i små grupper.

–Eftersom vi är en resursskola ser det lite olika ut på respektive enhet. Grupperna varierar från 6-12 elever. Vi har avslutningen i respektive grupp med lite avslutningsfika och utan föräldrar och släkt i år, säger Mikael Turulin, rektor för Aktiviaskolan.