NYHETER 2020-04-29 KL. 12:16

Passa på att njuta av nässlor 3 maj - här får du goda recept

Av Anna Sigrid

Passa på att njuta av nässlor 3 maj - här får du goda recept
Cup of healthy herbal tea with nettle.Nettle tea

Det är Nässlans dag 3 maj! Det firar vi med recept på soppa, kokott, paj och strudel.

Det där med temadagar, snart har det mesta en egen dag, de flesta utan att vi känner till dem. Vissa dagar kan vi, jag menar Arbetarnas dag 1 maj, Internationella kvinnodagen den 8 mars, Världslitteraturens dag den 23 april men också kanelbullen har sin dag, den 4 oktober. Men nässlan har alltså sin egen dag också. Den infaller första söndagen i maj, det vill säga i år 2020, 3 maj.

Detta kan lämpligast fira med att plocka och äta dem! Nässlor är mycket näringstäta och innehåller mycket mineraler, järn och kalcium bland annat och A och C-vitamin. De späda skotten nu på våren är extra vitaminrika.

Att göra soppa på nässlor är förmodligen den maträtt de flesta känner till och ha varit i kontakt med. Soppa serverat med ägghalvor är en klassiker. Det är som ägg och nässlor är smakvänner. Smaken på nässlor är frisk och grön och mycket karaktäristisk.

Nässlor ska skördas tidigt på våren, det är toppskotten jag tar. Och det är lätt, jag använder sax och handskar, lyfter nässlan i bladet och klipper till. Det blir som en första rensning, men i och med att toppen klipps av så förgrenar sig stammen och ger upphov till nya skott om en vecka eller så. Vilket gör att du kan skörda nässlor på samma ställe långt i på sommaren.

Tänk att en liter färska nässlor blir ca 1 dl förvällda. Låter inte så mycket för världen men är en smakbomb!


igcaption>Foto: Adobe

Plocka nässlor, låt dem ligga i blöt i rikligt och kallt vatten under en längre tid, rör runt lite. Eventuella fjärilslarver flyter upp tillsammans med torra växter och jord och grus sjunker till botten. Använd en grilltång och flytta över nässlorna till nästa vattenbad. Det här vattnet är ypperligt för blomstervattning. Här kan rensningen göras om det behövs. Ta upp nässlorna i ett durkslag och pressa samman dem och vänd ner i kokande vatten, så lite vatten som möjligt. Låt det koka upp i en minut och sila ifrån. Nu frigörs en del av näringen så SPAR vattnet. Kyl ner nässlorna i rikligt med kallt vatten. Och NU kan själva matlagningen ta vid.
Soppa:
1 liten gul lök
2 msk smör
3 msk mjöl
1 buljongtärning
1 liter vätska, nässelspad och eller vatten, ev grädde.
1 dl hackade nässlor
Salt och peppar

Hacka fint en liten gul lök smält den i smör på svag värme tills löken är blank. Pudra i mjölet och späd med nässelvattnet. Lägg i en buljongtärning, hönsbuljong är fint till. Hacka nässlorna fint och lägg ned i kastrullen och rör om. Nässelspadet smak är intensivt så för mildare smak kan lite grädde tillsättas. Smaka av. Serveras med ägghalvor.

Nässelkokott:
1 rödlök
2 msk smör
(smör för formarna)
1 dl nässelhack
4 hönsägg eller 8 vaktelägg
225 grader
5-8 minuter i ugnen, kortare tid med vaktelägg
(för lyx, rom, tunna strimlor av rökt lax)

Smörj portionsformar med smör. Hacka rödlök och smält den i smör på svag värme tills löken är blank och låt den svalna. Fördela löken i portionsformarna, fördela nässelhacket över löken, krydda med lite salt och vitpeppar. Häll i ett ägg i varje form, äggulan ska vara helt, fnula över lite salt och så in i ugnen tills vitan stelnat! Efter gräddningen kan det lyxas till med lite rom över, eller tunna strimlor av rökt lax.

Nässelpaj:
1 dl vetemjöl
¾ dl grahamsmjöl
50 gr smör
Ca 0,5 dl gräddfil

Fyllning:
3 ägg
1 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 dl nässelhack
Salt peppar, muskot
Ost
(För lyx, sparris, rökt skinka och parmesanost)
225° ugn 25-30 min
Pajdeg: blanda mjöl och grahamsmjöl med smör till en grynig deg, bind ihop den med gräddfil. Kavla ut och klä en springform och ställ den i kylen minst 30 minuter.

Vispa ägg med mjölk och grädde, krydda och blanda i nässelhacket. Häll fyllningen i formen. Och kan det lyxas till med sparris eller strimlor av rökt skinka, och så riven ost över alltihop. Gräddas i ugnen men pajen mår bra av att ”sätta” sig efter gräddning. Då blir det lättare att få fina bitar och fyllningen rinner inte.

Nässelstrudel:
4 dl vetemjöl
1 krm slat
2 msk rapsolja
1,25 dl vatten

Fyllning:
Ost
keso
1 dl nässlor
Smält smör
Ugn 200°

Blanda vetemjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Blanda nässlor med riven ost och keso, här kan ostrester användas, fetaost och/eller grönmögelost är gott med nässlor. Tänk hälften ost hälften keso. Kavla ut degen tunt, tunt, ca 40x40. Lägg fyllningen en bit ifrån kanten och rulla. ”Limma” ihop rullen vart efter med det smälta smöret. Nyp ihop ändarna så osten håller sig på plats, och lägg rullen på en plåt och pensla med det sista av smöret. Grädda i 30-40 minuter eller till fin färg. Det här är smarrigt som en förrätt tillsammans med räkor.
Och så här kan en hålla på. I alla recept med spenat eller grönkål kan ersättas med nässlor. Du kan torka nässlor och smula ned i brödbak, i potatisgratängen eller i müslin. Och du kan förvälla nässlor, hacka fint och frysa in i små bollar. Avkoket kan användas i soppor och i brödbak.
De stora nässlorna kan du röta i hinkar (OBS! lock på luktar illa!) och använda som växtgödning.