Planen för Väsbyvägen skrotas

Planen för Väsbyvägen skrotas

FRAMTIDSUTSIKTER. Riksintresset för Skålhamravägen blev räddningen för Grana Gård och deras verksamhet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Louise Nyberg på Grana Gård: ”Det är en tyngd som har lyfts av mina axlar”

Deras gård skulle ha fått en bred väg tvärs genom markerna. Men nu har planerna på hur Väsbyvägen skulle ha ändrats fått skrotas – och Louise Nyberg kan driva sin hästverksamhet vidare.

För Louise Nyberg och hennes familj har de senaste åren varit kantade av oro. Släkten har bott på Grana gård i tre generationer, men när Trafikverket skulle göra om Väsbyvägen, väg 268, hotades gården.

Planen var att dra vägen tvärs över Grana gårds hagar, åkrar och ridvägar. Något som gjort att det varit svårt att dels se framåt, dels tänka på investeringar som borde göras.
– Det har skadat familjen så mycket, berättar Louise Nyberg.

Hur vägen skulle dras har utretts under lång tid. Bland annat finns det gott om fornlämningar att ta hänsyn till, liksom jordbruk. Dock har inte argumentet att inte förstöra jordbruk och hästgårdar vägt så tungt.

Svårt att planera framtid
Vad som fällde planen var i stället att landskapet runt Skålhamravägen anses vara av riksintresse, eftersom det går att se hur jorden brukats under mycket lång tid, och att dra en väg genom riksintresset skulle förstöra området som kallas Skålhamravägen.

När Louise Nyberg får beskedet att gården skonas kommer tårarna.
– Det är en tyngd som har lyfts av mina axlar, säger hon.
Men ändå är det svårt att bortse från hur de senaste åren varit.

– Det är som att någon hotat att bränna ner vårt hus i tio års tid. Det är inte lycka och glädje som infinner sig direkt när hotet är borta, säger Louise Nyberg.

Foto: ROFFE ANDERSSON

”Vi kommer inte bygga ny väg”
Visst hade hon och familjen fått löfte om ekonomisk ersättning för marken som skulle förstöras av vägen.
– Men det är omöjligt att kunna planera för om en okänd summa pengar ska kunna göra så att gården överlever. Jag jobbar inte med det här för pengarnas skull, och min drivkraft ligger i att kunna göra skillnad för andra och utveckla min verksamhet vidare, säger Louise Nyberg.

Och nu blir det alltså en framtid för verksamheten som hjälper barn och unga som inte har möjlighet att ha häst att ändå kunna rida och tävla.
– Jag har kört barn klockan sex på morgonen till tävling. Det är inte mina barn, men jag är med och stöttar. Det är vad som driver mig.

Anledningen till att Väsbyvägen skulle byggas om är att det är en trafikfarlig väg med många olyckor. Dessutom ville man dra vägen genare mellan Väsby och Vallentuna. Nu ska Trafikverket fundera över vad som ska göras.
– Vi kommer inte att bygga en ny väg där Länsstyrelsen sagt stopp. Jag kan inte svara på hur vi går vidare, jag jobbar på investering som ska utföra själva projektet, nu går det här tillbaka till planering, säger Fredrik Emmot, projektledare.

Anna Blomstedt på planeringsavdelningen på Trafikverket säger att man nu ska se över alternativen.
– Det är ett stort område för riksintresset. Det kan hända att vi får se över vad som kan göras på den befintliga vägen, säger Anna Blomstedt.

Tidigare bedömningar har sagt att åtgärder på den vägen som finns i dag inte skulle vara tillräckliga för att uppnå mål om framkomlighet och trafiksäkerhet.
– Men det betyder inte att det inte går att göra något på befintlig väg.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *