Poppis-bagaren börjar med Pizza

Poppis-bagaren börjar med Pizza

Foto: Roffe Andersson

Och bygger ett orangeri

Stenugnsbageriet i Vallentuna centrum börjar servera pizzor i slutet av januari och bygger inglasad uteservering i februari.

Det råder bråda tider på det populära bageriet. Det är mycket som ska fixas och testas innan den nya satsningarna är klara. Ägaren Olof Jönsson ser med spänning fram mot den kommande tiden på bageriet.
– När det gäller bygget av uteserveringen så hänger det på väder och vind. Det är byggstart under första veckan i februari och jag räknar med att det blir klart under februari.
– Vi gör detta bara för att fler ska få plats. Idag så har vi fullsatt nästan en gång per dag.

Men den som hoppas att de kan sitta på uteserveringen och sippa på ett glas rosé i vår får vänta ett tag till.
– Vi har inte lämnat in någon ansökan om serveringstillstånd i nuläget. Däremot satsar vi på att börja servera pizza.
Stenugnsbageriet börjar servera pizzor 27 januari och sedan slår de på stort genom att bjuda på pizzabuffé under tre timmar onsdagen 5 februari.

Erbjuder annat alternativ
Olof håller just på att lära sig en del knep för att kunna servera kvalitets-pizza och det är många turer med att prova fram rätt sorts råvaror.
– Det känns tjoho att vi gör detta, men satsningen på pizza har jag blandade känslor inför. Säljer vi tio pizzor är det inte bra, men säljer vi 200 är inte det heller bra. Så det är roligt men samtidigt lite skrämmande.

Stenugnsbageriet satsar på att erbjuda lite mer lyxiga pizzor av napoletansk karaktär med de bästa råvarorna.
– Vi är inte ute efter att konkurrera med pizzeriorna som finns, vi vill istället erbjuda ett annorlunda alternativ.

Foto: Roffe Andersson

Endast ett fåtal pizzerior i sverige är erkända av Napoletanska Pizzaförbundet, vid dagens datum är det tre pizzerior, två i centrala Stockholm och en i Falkenberg.
Det är många kvalitetsfaktorer som ska uppfyllas, varav Stenugnsbageriet uppfyller de flesta. Den enskilt största faktorn när man gör Napoletansk pizza är ugnen. Den ska kunna nå upp i mellan 450-500 grader, för att snabbt grädda råvarorna (oftast är pizzan bara inne en minut).

Stenugnsbageriet får nöja sig med att kunna brassa pizzor på cirka 330 graders värme, men råvarorna snålas det inte med, berättar Olof Jönsson.
–Vi har väl testat cirka 12 olika mozzarella-sorter, och nu har vi bestämt oss. Vi började med att envist jobba med degen, sedan gick vi vidare till tomatsåsen som är gjord på San Marzano-tomater. Efter alla mozzarella-test så måste vi nu gå tillbaka till tomatsåsen och degen för att se hur balansen är sinsemellan.

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *