Promenera i hälsans tecken

Promenera i hälsans tecken

KARTLAGD INFORMATION. Längs stigen finns informationskartor som underlättar för de promenerande.
Foto: LINA ABRAHAMSSON

Fler än vanligt spenderade semestern på hemmaplan och många har letat efter utflykter nära bostaden. Ännu är inte sommaren slut och trots vardag finns det bra möjligheter till annorlunda avkoppling.

I centrala Vallentuna går en fem kilometers-slinga utmärkt med Hälsans stig. Promenaden bjuder på bland annat glada grisar och blommande ängar.
Att vi människor mår bra av att röra på oss minst en halvtimme om dagen vet de flesta om. Ändå kan det ibland vara svårt att finna motivationen att åka ner till gympasset eller snöra på sig löparskorna, speciellt när semesterlunken fortfarande är kvar.

GÄSTVÄNLIG. Minigrisen Lilla Gubben på Vallentuna 4H-gård hälsar gärna.
Foto: LINA ABRAHAMSSON

Irland först med hälsostig
Då kan Hälsans stig vara ett lagom val till vardagsmotionen. Slingan är promenadvänlig med få nivåskillnader och går genom en upplyst och trygg miljö, ofta genom bostadsområden. Vill man vila finns många bänkar längs vägen. Hälsans stig finns på drygt 130 platser runt om i landet, alla med en distans på tre–sex kilometer.

Gemensamt för stigarna är att de ska vara lätta att ta sig fram på och vara enkla att hitta. Syftet är att främja motion och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

VILOPLATS. Många bänkar finns utmed stigarna för att vila trötta ben.
Foto:LINA ABRAHAMSSON

Sedan hösten 2019 finns Hälsans stig i Vallentuna, men konceptet med de hälsosamma stigarna har funnits i 25 år. Den första Hälsans stig etablerades på Irland av den irländska hjärtfonden och idag finns stigarna i cirka tio länder. I Sverige ägs konceptet Hälsans stig av riksförbundet HjärtLung, men det är kommunens ansvar att anlägga och sköta om stigarna.

Tydlig karta vid Gröndal
I centrala Vallentuna går Hälsans stig runt Ekeby. Slingan är fem kilometer med markeringar mellan varje kilometer.
Man kan börja att gå vart som helst på vägen, men om man kommer med bil parkerar man med fördel på Vallentuna 4H-gård. Där finns även tamdjur att klappa om andan faller på. Vid 4H-gården och intill Gröndal finns informationstavlor med tydlig karta. Längs slingan står många gamla ekar och gångvägen kantas av lupiner och åkersenap.

VÄGVISARE. Tack vare dessa skyltar är det lätt att hitta rätt.
Foto: LINA ABRAHAMSSON

På en gräsplätt som kommunen satt upp rep omkring växer en äng fram. På en skylt intill står det att det är för att främja den biologiska mångfalden. Hälsans stig snöröjs och fungerar att promenera på året om, men är nog som finast i sommarskrud.

Dela artikeln här:

Lina Abrahamssom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *