Pusslet med flytt kan passa montessoriskolan

Pusslet med flytt kan passa montessoriskolan

TUFF UTMANING. Det kommer att kosta mycket energi och kraft att flytta, men de nya lokalerna kommer att passa verksamheten bättre hoppas rektor Filippa Amanto.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna Internationella Montessoriskola skickas ut från Karlslundsskolan Norras lokaler och in i Karlslundsskolan Södras.

Ett beslut som initialt fick rektorn Filippa Amanto irriterad.

–Känns som ett sätt för kommunen att spara pengar, säger hon.

Karlslundsskolan Södra flyttar in till Karlslundsskolan Norras lokaler inför höstterminen 2022. Då hamnar Vallentuna Internationella Montessoriskolan i kläm. Fortfarande diskuteras detaljerna i avtalet men enligt Filippa Amanto, rektor på Montessoriskolan, är det nu helt klart att de ska flytta in till Karlslundsskolan Södra, som tidigare hette Karlbergsskolan.

–Det är beslutat. Jag har nyligen meddelat personalen och föräldrarna, säger hon.

Montessoriskolan kommer flytta in i den delen av Karlslundsskolan Södra som sitter ihop med huvudbyggnaden. Än så länge menar rektorn att reaktionerna har varit mestadels positiva, både från barnen och föräldrarna.

TUFF UTMANING. Det kommer att kosta mycket energi och kraft att flytta, men de nya lokalerna kommer att passa verksamheten bättre hoppas rektor Filippa Amanto.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kommer gynna skolan
–Barnen tycker det ska bli jättespännande. Föräldrarna har också tagit det bra, det blir inte en så lång flytt och de litar på oss när vi säger att flytten kommer gynna skolan på många sätt, säger hon.
Med gynna så menar Filippa Amanto flera olika saker. Lokalerna där är mer byggda för låg och mellanstadiet. Säkerhetsmässigt så slipper de framöver också branta trappor och att låg och mellanstadiet är i olika byggnader, vilket är positivt, då Montessoris klasser inte är åldersbaserade.

–Vi jobbar mycket åldersblandat. En årskurs trea hos oss kan likväl gå med fyrorna. De nya lokalerna kommer passa oss mycket bättre, säger hon.
Även om skolan nu ser många fördelar med flytten, så har det inte alltid varit positiva tongångar. När beslutet kom så kändes det som att kommunen körde över dem.

–Vi var jätteupprörda. Det kändes som ett sätt för kommunen att spara pengar. En flytt är ändå en flytt. Det tar energi och kraft från oss som vi vill lägga på barnen. Det kändes också som att: “Okej ni (kommunen) ska spara pengar, då får våra barn betala priset”.

BRA TROTS ALLT. När nyheten om att skolan behöver flytta hade lagt sig så ser rektor Filippa Amanto fördelar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

“Take it or leave it”
Dessutom kände Filippa Amanto att planen var när Montessori flyttade in i Karlslundsskolan Norra från början, att de så småningom skulle kunna utöka och fortsätta samarbetet med högstadiet där. Detta då de just nu bara har förskola och upp till årskurs sex.

–Nu blev det mer ett abrupt avslut. Kommunen kom in och sa: “Ni har det här valet, take it or leave it”. Då hade vi egentligen inga alternativ.

Rektorn är även tydlig med att många föräldrar har varit oroliga över att Karlslundsskolan Södras lokaler inte håller så hög kvalité. Därför beslutades det tidigare om att i september månad skulle göras en ordentlig genomgång av lokalerna.

–Vi har kollat in mätningarna som gjordes under genomgången och allt har sett bättre ut än man först trodde. Det skulle inte heller bedrivas någon undervisning där idag om det visade sig att det var risk för mögel eller annat, säger hon.

Nu blir det alltså en stor flytt nästa sommar för skolan. Barnen har enligt Filippa Amanto redan varit och kollat in sin nya skola, men bara på utsidan.

–Vi kommer göra om så mycket när vi flyttar in att det inte finns någon anledning för barnen att se insidan just nu.
Hon fortsätter avslutningsvis:
–För oss blir det en rejäl ansträngning att flytta, mycket större än en vanlig skola. Detta med anledning av att en stor del av vår utbildning är praktisk. Sommaren nästa år kommer bli intensiv.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *