REPORTAGE 2022-11-10 KL. 09:20

10 saker du kan göra för att bli lyckligare

Av Johan Renström/Gazzine

10 saker du kan göra för att bli lyckligare
LYCKLIG. Om du blir lycklig av att lyssna på musik, gör då det oftare. Foto: Juan Mendez/Pexels

Vad är egentligen lycka? Forskarnas svar är att lycka är en känsla av välbehag. Den nya lyckoforskningen visar också att det finns en del som du kan göra för att öka denna känsla av välbehag.

1. Känn tacksamhet
Att vara tacksam för det du har och att påminna sig om det, är bland det bästa du kan göra för att känna dig lycklig. Det gör dig till en lyckligare, bättre och trevligare person att vara med. Bronsmedaljörerna är ofta lyckligare än silvermedaljörerna eftersom de är tacksamma över att de vunnit ett brons, medan silvermedaljörerna deppar över ett förlorat guld.

Ett sätt att öka sin tacksamhet är att skriva ner 3 bra saker som hänt under dagen så att du minns de lyckliga stunderna bättre än de tråkiga.

2. Hitta ditt flow
Om du ägnar dig åt det du är bra på trivs du bättre. För nästan 50 år sedan myntade den ungerska professorn Mihaly Csikszentmihalyi begreppet flow, som han definierade som ett tillstånd när du är helt absorberad av det du gör. Då känns inget jobbigt. Du glömmer bort dig själv. Livet känns meningsfullt.

3. Samla inte pengar
Det finns flera studier som visar att det finns ett samband mellan lycka och inkomst upp till en viss inkomstnivå. Sedan planar lyckan ut och mer pengar gör dig inte lyckligare. De allra flesta väljer dock ändå pengar framför mer tid, trots att mer fritid gör de flesta lyckligare.

Pengar som spenderas på aktiviteter ger mer glädje än prylar. Att dela med sig och köpa till andra ökar också lyckan.

4. Hitta din väg
Sluta drömma och bestäm dig för vad det är du vill och vad som hindrar dig. Då tvingas du ta ställning till dig själv. För att ta dig dit du vill måste du börja gå och det är vägen – inte målet – som skapar lycka.

5. Tänk positivt
Optimister är mätbart lyckligare än pessimister. Även om det är en form av självbedrägeri och fast det finns vissa fördelar med att vara pessimist, så blir du lyckligare av att se livet och människor lite mer från den ljusa sidan.

6. Träna
Regelbunden träning 2-3 gånger i veckan gör dig lyckligare. Träning frigör lyckoämnen i hjärnan. Att träna utomhus är bäst, men all fysisk aktivitet är bra.

7. Värna sömnen
Sömn är viktigt för prestationsförmåga, immunförsvar och lycka. Bra sömn förbättrar ditt minne och kopplar samman händelser och känslor.

8. Lär dig mindfulness
Genom att lära dig att fokusera på nuet och låta tankarna om nuet vara, minskar din stress. Din hjärna förändras. Du blir bättre på att fokusera.

9. Lev i nuet
Det är inte de stora evenemangen som ger lycka, utan de många små sakerna i vardagen – ta vara på dem.

10. Vänner
Spendera så mycket tid som möjligt med människor du gillar och ser upp till. Odla vänskap. Ju mer du ger, desto mer får du tillbaka. När man frågat personer på dödsbädden ångrade de mest av allt att de inte ägnat mer tid åt de riktiga vännerna.

Johan Renström/Gazzine