REPORTAGE 2022-12-15 KL. 11:19

10 tips som fixar julen

Av Anna Holmquist

10 tips som fixar julen
JULUTSTYRSEL. Så här kul kan man se ut under julen. Foto: Toa Heftiba, unsplash

Har du påsar under ögonen på julaftons morgon därför att du har ägnat för mycket tid till julförberedelser? Följ den här överlevnadsguiden för en skönare jul.

Köp färdigt pyssel
Visst verkar det mysigt att sätta sig i ett juldoftande kök med flörtkulor och piprensare och pyssla tillsammans en hel, lat lördag. Men alla som gett sig på detta vet att det aldrig ser ut som i boken om bullerbybarnens jul när man gör det själv. Istället tryter tålamodet när allt bara är halvklart och du kommer att själv få avsluta alla fåniga flörtkuletomtar, med piprensare som ben, som barnen påbörjat.

Att det skulle vara ekonomiskt att pyssla själv är dessutom den mest välbevarade pysselmyten. Pysselmaterial är nämligen jättedyrt! Och varför, i hela världen, ska en stressad förälder lägga pengar på detta när det går att köpa jättesnyggt färdigpysslat julpynt på Åhléns? Om du är bekymrad över dina barns pysselutveckling kan du trösta dig med att det pysslas en hel del på dagis och i skolan i juletid. Antagligen har ditt barn redan fyllt sin pysselkvot flera gånger om för den här säsongen.

Köp pepparkakorna
Ambitiösa föräldrar får naturligtvis för sig att det inte bara är pepparkakor som ska bakas i juletid utan också lussebullar och julgodis. Smarta mammor och pappor rationaliserar däremot bort allt julbak och köper färdigt. Om du tänker långsiktigt så vänjer du dina barn vid färdigbakat redan från tidig ålder och då vill de faktiskt inte heller ha något annat under sin barndom. När de blir stora kan de skapa sina egna jultraditioner oavsett om du har köpt Mor Annas eller inte och jag lovar dig att de inte tar skada av att inte ha fått knåda hemgjord pepparkaksdeg ett enda dugg. Förresten så får du bara hål i tänderna av knäck.

Köp lucia-linnet allround
När du köper pyjamaser och nattlinnen ska du naturligtvis alltid köpa sådana som går att använda som lucialinne/tomtedräkt så slipper du klädstressen inför den 13 december. Vem har förresten bestämt att lucialinnen måste vara helvita? Ett barn med glitter i håret och Barbie på sitt ljusrosa nattlinne är ju lika lucialik som alla andra. Om du tycker det känns pinsamt så föreslå för dagis att luciatåget promenerar utomhus eftersom barnen då tvingas ha jackor på sig och lucialinnet ändå inte syns.

Perfekta fröken-presenten
Lärare och förskolepersonal älskar saker som ungarna har gjort själva. Och vad är mer välment än att låta fröknarna få tillbaka lite av de där sakerna som dina barn har tillverkat? Du vill ju sannolikt helst inte se det där julpyntet i ditt hem ändå, men framförallt slipper du det årligt återkommande problemet med vad du ska köpa till fröken i år, när det närmar sig skolavslutning. Ös ner lämplig mängd per fröken i en liten kartong och sätt ett snöre runt. Simsalabim och så är frökens present färdig.

Ingen gillar hemlagat
Köp färdigt och du vinner massor av tid! Själv glömmer jag aldrig tillfällena när jag själv trillat köttbullar, just för att mina ansträngningar alltid möts av protester vid middagsbordet. Det är lika bra att fortsätta med Mamma Scans även över julen och varför inte ställa fram lite pasta på julbordet också så att alla hittar sina favoriter? Strunta förresten i kalvsyltan om ingen äter den. Och om barnen vill ha mat med en massa konserveringsmedel i så tycker jag att de ska få det på julen.

Dimra, dimra, dimra
Tja, om du städar ska du i alla fall inte göra det för barnens skull. Jag gjorde ett städtest en gång som innebar att jag slutade städa helt och hållet hemma, för att på så vis ta reda på när barnen skulle reagera över stökigheten. Det tog över en månad! Dammtussarna flög vid det här laget upp från golvet under byrån i vardagsrummet när jag svepte förbi på väg ut till köket, men barnen blåste bort dem och fortsatte kolla på Netflix. Naturligtvis gäller samma för julaftonsdamm. Det är helt klart andra saker som skapar julstämning än städningen. Ska du ha gäster och känner dig dum över dammet gör du klokt i att investera i en dimmer, samt en bunt stearinljus. Efter mörkrets inbrott är det bara att tända ljusen och dämpa den elektroniska belysningen tills dammet göms i mörkret under byråer och skåp. Det är dessutom mycket stämningsfullt med nedtonad belysning.

Låt barnen gå på dagis
Superambitiösa föräldrar låter barnen vara hemma från dagis och skola i mellandagarna för att insupa julstämningen i sina välputsade hem. Min uppfattning är att detta är totalt onödigt. Känner du dig stressad efter en lång höst och behöver ta igen dig så gör det. Tar igen dig gör du förstås enklast utan barn som kräver lunch och mellanmål och underhållning och således gör du allra klokast i att lämna barnen på dagis även i mellandagarna.

Faktum är att det finns flera fördelar med detta. Dels är det ovanligt lugnt på dagis dessa dagar så barnen har det skönt där tillsammans med personal som verkligen har tid för dem. Således är det också mindre sannolikt att de då plockar upp någon läskig bacill som är så vanligt under vintern.

Överjobba inte släktträffen
Om släkten inte gått på lögnen om att ni faktiskt inte är hemma under julen utan tvunget vill hälsa på er på annandagen så gör det åtminstone lätt för dig. Vid det här laget är alla antagligen jättetrötta på julmaten ändå så strunta i den. Köp istället indiskt färdiglagat eller sushi och servera. Det finns papperstallrikar med julmotiv som passar bra i sådana här sammanhang. Överjobba inte. Låt släkten få ta det som det är och om du har tur bjuder de istället hem er nästa år och du slipper problemet vad du ska bjuda på hursomhelst.

Var lite internationell
I min familj är jag den enda som behärskar konsten att använda tejprullen. Och min man har, trots att han är två år äldre än jag, fortfarande inte lärt sig att göra krull av julklappssnöre (eller snöre med knull som min treåring sa häromdagen). Således hamnar all julklappsinslagning på mig och alla som suttit hålögda med hela julklappshögen framför sig kvällen innan julafton vet hur oinspirerad man kan känna sig att slå in paketen sådär japanskt superfint. Du som inte kommit ihåg att be butiksbiträdet slå in alla klapparna i förväg anammar förstås den amerikanska seden att ge bort julklappar utan papper eller rationaliserar och slår in flera saker i ett paket.

Undvik julgran
Julgranar är förvisso vackra och doftar gott men det är inte särskilt mysigt med de tusentals barr som lyckas dröja sig kvar i lägenheten flera månader efter att du plockat bort det sista julpyntet. Hur jag dessutom år efter år lyckats inbilla mig att jag ska hinna vattna det där jätteträdet när jag inte ens lyckas hålla liv i en kaktus är en gåta och numera sätter jag förstås stjärnan i toppen på min benjaminfikus istället. Om du struntar i att vattna den under några veckor före jul ser den troligtvis dessutom ut som en gran när julafton närmar sig. Stämningsfullt och praktiskt.

Anna Holmquist/Gazzine