REPORTAGE 2022-12-29 KL. 09:30

7 prylar alla borde ha i bilen på vintern

Av Anna Holmquist/Gazzine

7 prylar alla borde ha i bilen på vintern
TÄNK PÅ. Vet du att du kan få böter om du inte har skrapat rutorna ordentligt? Foto: Unsplash

Vinterväglag kan ställa till det ordentligt i trafiken och tillgång till rätt utrustning kan göra den stora skillnaden om olyckan är framme. Här är sakerna du alltid ska ha i bilen på vintern!

Tid och tålamod är kanske det viktigaste att ta med i bagaget när du ska resa på vintriga vägar. Räkna också med att resan tar längre tid i snökaos och planera in en trevlig paus då och då. Se också till att du alltid har med bogserlina, startkablar, varningstriangel och första hjälpen-väska som ju hör till det som är bra att ha med året om. Komplettera med det här:

1. Extra spolarvätska
Det går åt mycket spolarvätska när vägarna är slaskiga. Se till att ha extra spolarvätska i bilen så att du har god sikt hela tiden. Kom också ihåg att spola igenom systemet, direkt när du fyllt på, så att etanolen når hela vägen ut i munstyckena.

2. Reflexväst
Om du behöver gå ut och fixa något med bilen när det är mörkt ute är en reflexväst en billig livförsäkring.

3. Grus och spade
Skotta dig ur snödrivor med en spade som du förvarar i bilen. Ta också med petflaskor fyllda med grus. Det låter kanske överambitiöst men när du står där och hjulen snurrar kommer du vara tacksam över den där halvliters petflaskan med grus som du kan strössla på isfläkarna och som gör att du kommer loss.

4. Isskrapa
Självklart ska du ha minst en isskrapa i bilen. Att inte skrapa rutorna ordentligt på bilen innan man ger sig ut på vintervägarna leder till dålig sikt och ökar risken för olyckor. Dessutom bryter du mot lagen och riskerar dagsböter för vårdslöshet i trafik.

5. Snöborste
Även snöborste är ett måste för vinterbilisten. Den som inte borstat taket riskerar dryga dagsböter och kan till och med bli av med körkortet. Även bilens registreringsskylt och lyktor ska sopas. Du som har en hög bil, till exempel en husbil, kan överväga en sopborste med teleskopskaft för att komma ut på taket.

6. Filtar
Om du fastnar i snön ska du inte låta bilen gå på tomgång eftersom snön ovanpå huven kan lägga sig som en isolering och kan få bilen att koka. Använd istället filtar för att hålla dig varm då det snabbt blir kallt i en bil när motorn är avslagen. Filten kan för övrigt också användas som markfäste om du har kört fast.

7. Ficklampa
En ficklampa är bra att ha om du behöver fixa med bilen i mörkret eller behöver signalera till andra trafikanter.

Anna Holmquist/Gazzine