Klik venligst
REPORTAGE 2021-09-23 KL. 12:45

Affärsidén: Att laga god mat åt äldre

Av Hege

Affärsidén: Att laga god mat åt äldre

”Extrabarn”. Många äldre har inga barn i närheten som kan hjälpa till med vardagliga saker, och det är där Yvonne Berger ser sin nisch.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Är det modigt av en 60-åring att säga upp sig och starta eget? Svar: Ja. Men Yvonne Berger hade slitit ut kroppen i kockyrket och hade en affärsidé – och hon vågade satsa.

I större delen av sitt yrkesliv har Yvonne Berger jobbat med mat. Men fyllda 60 hade hon opererat sig fem gånger och börjat fundera på att hitta ett mindre tungt jobb än kock. Kanske göra slag i den gamla drömmen – att hjälpa äldre?

– Jag var rädd för att säga upp mig, men jag har tre proteser efter att ha stått och gått hela dagarna. I våras var jag hemma i sex veckor efter en fotoperation och tänkte ”ska jag verkligen hålla på så här, vad blir nästa kroppsdel?”, säger Yvonne.

Sagt och gjort. Den egna firman Vardagshjälpen i Norrort registrerades, och sista dagen som kock gjorde Yvonne den 20 augusti.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Började med hjälp
Affärsidén är att hjälpa äldre med sådant som de kan behöva. Som skjuts till läkaren, att laga mat eller att kontakta myndigheter.

– Inte sjukvårdande, utan ledsagning, att handla och att laga mat. De äldre äter ofta färdigrätter som stoppas in i mikron.

Det hela började med att Yvonnes pappa fick cancer och att hennes föräldrar behövde mer hjälp.

– Jag var där nästan varje dag för att skjutsa till röntgen eller handla mat eller hjälpa till med datorer. De som bodde i området sade ”åh vilken tur dina föräldrar har som har dig så nära, mina barn bor i Umeå”. Då erbjöd jag mig att hjälpa till. Sedan kom jag på att det nog är en bra affärsidé, säger Yvonne.

Hon har över 30 års erfarenhet som kock och kallskänka i matbutiker och förorter i Norrort.

– I många år tänkte jag att det är väl ingen som vill ha det jag kan. Men jag märkte att det kanske det faktisk var.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Personlighet är grejen
Hittills har Yvonne några fasta kunder i Vallentuna, bland annat en man som uppskattar maten alldeles särskilt.

– Han ville ha rågfrallor och kanelbullar så jag bakade 50 av varje. Sedan frossade han i kanelbullar.

Många kunder som har hört av sig är barnfamiljer som vill ha hjälp med både att hämta och lämna och att få middagsmaten lagad.
– Primärt var min tanke äldre personer, men jag kan tänka mig barnfamiljer, och det är mest de som har hört av sig.

Om företaget växer är Yvonne tveksam till att anställa.

– Grejen är den att det är jag personligen som kommer hem. Men det är klart att om jag får jättemycket att göra kanske jag kan anlita någon med enskild firma, bara det blir samma person, jag vill inte att det ska bli så stort. Min grej är inte att tjäna en massa pengar på det här, idén är att hjälpa och ge den omsorg som inte finns. Jag blir så glad varje gång jag fått ett leende.