REPORTAGE 2021-06-03 KL. 08:59

Allt fler bygger pergola hemma

Av Hege

Allt fler bygger pergola hemma

Familjen Bäckström ville ha ett avskärmat rum i trädgården, och byggde en pergola. Ett någorlunda enkelt projekt eftersom det inte krävs bygglov.

Enligt Hemnet är utetrenden fortsatt stor även i år. ”Poolbygge, pergola, växthus och olika typer av trädgårdsanläggning kommer vi att se mycket av även under 2021”, skriver företaget på sin hemsida.
Familjen Bäckström bor i en av de relativt nybyggda röda villorna i Lindholmen, och de är helt trendriktiga. På tomten syns en pool – och en pergola där murgröna klättrar på armeringsjärn.
– Vi ville ha ett mysigt litet rum i trädgården snarare än en uteplats med tak. Dessutom kräver en pergola inte bygglov, säger Kristofer Bäckström.

Med hjälp av virke från vänner och en lokal gårds gamla sågmaskin fick familjen fram materialet. Det som behövde köpas var armeringsjärn där växter kunde klättra. Sedan byggde paret Bäckström tillsammans.
– Tanken är att de ska ge lite skugga och att det ska bli avskärmat, berättar Kristofer Bäckström.

Det är inte tillåtet att bygga ett fast tak på en pergola, då krävs bygglov. Men att sätta upp en segelduk eller andra lätta tak som går att ta bort är okej utan bygglov.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Fakta/Bygga pergola
Att bygga en pergola kräver normalt inte bygglov.
Regnskydd i form av en segelduk får också monteras, eftersom det inte är en permanent byggnation.
Det finns flera gratis ritningar och beskrivningar på nätet, sök till exempel på ”bygga pergola”.
Källa: Villaägarna, Vi i villa

Text: Hege Hellström
hege@vallentunanya.se
Foto: Roffe Andersson
roffe@vallentunanya.se