REPORTAGE 2022-09-08 KL. 13:00

Bezzerwizzern som blev en av våra stora mediastjärnor

Av Daniel Bergholm

Bezzerwizzern som blev en av våra stora mediastjärnor
HEMMAPLAN. Tobbe Ek har släkt och familj kvar på Lindönäs Gård i Vallentuna och passar så ofta han kan på att åka ut och hälsa på. Foto: Daniel Bergholm

Torbjörn “Tobbe” Ek är idag en framgångsrik nöjesjournalist på Aftonbladet som gjort intervjuer med kändisar över hela världen och haft Melodifestivalen som specialintresse i Sverige, men rötterna finns kvar på Lindönäs Gård i Vallentuna.

– Jag är nog ganska familjekär och firar gärna högtiderna här ute. Jag brukar besöka någon gång varannan månad, även om min mamma säkert inte skulle hålla med om det, säger han.

När Tobbe Ek, 45, slår sig ner vid hans köksbord i sitt gamla barndomshem på Lindönäs Gård i Vallentuna gör han det med erfarenheter från att läsa kärlekshälsningar i Lugna Favoriter, bevaka årtionden av Melodifestivaler samt varit utrikeskorrespondent under tre år i London. Utöver det har han även hunnit med en period i livet där han såg upp till Henrik Fexeus (då Bjarneskans) i Vallentunas teatergrupp Tellus Hjältar.

Men allting börjar i skolbänken, först i Ekebyskolan och sedan Hammarbacken. I skolan var Tobbe enligt honom själv en “bezzerwizzer” som kunde och visste allt.

– Jag hade det ganska lätt på lektionerna, men med kompisar hade jag det lite svårare. Det var lätt att reta mig då jag blev väldigt lätt arg och läspade. Jag skulle inte säga att jag var mobbad, för jag hade samtidigt många tjejkompisar och det gjorde inte så mycket, säger han.

Sökte tuff utbildning
I mellanstadiet gick han med i en teatergrupp i skolan och när det var dags att välja gymnasium hade han siktet inställt på Tellus hjältar, som var en del av Vallentuna gymnasium.

– Jag minns att jag och min kompis i 9:an gick raka vägen in på rektorns rum och krävde att vi skulle få ha teater på alla individuella val. Jag tror rektorn blev så paff att hon bara accepterade det, vilket gjorde att jag fick en liten specialutbildning, säger Tobbe Ek.

Under gymnasiet pluggade han natur och med sin ständiga tävlingsinriktning i skolan, samt att han älskade att skriva och läsa Expressens kvällsnyheter som alltid låg hemma på familjens vardagsrumsbord, tog han sikte på Sveriges svåraste medieutbildning, journalisthögskolan i Stockholm.

– Jag gav mig fan på att jag skulle lyckas komma in där, vilket jag också gjorde. Väl på plats tyckte jag direkt att utbildningen var väldigt spännande och kul, säger han.

Men precis som det är idag, var det inte med de mest lysande framtidsutsikterna som han blev introducerad till journalistiken.

– Det var mer: “välkommen till ett spännande jobb, men tro inte att det är trygghet du kommer ha framför dig, var beredd på att vara vikarie, hoppa runt och slita”.

Vid den perioden blev han också väldigt skoltrött och sökte extrajobb som bartender på olika platser i Stockholm, bland annat Hard Rock Café och det fanns stunder då han funderade på att hoppa av.

– Jag är idag jäkligt tacksam att det bara var deltidsjobb för hade det varit heltid hade jag nog inte fortsatt utbildningen och slutligen blivit journalist.

Idag tillhör han en av Sveriges mer etablerade journalister och har en gediget CV att se tillbaka på. Men innan han skulle komma dit fick han erfara precis det som journalistutbildningen hade varnat för i början, att det skulle krävas ett antal hund-år.

– När det var dags att leta praktikplats sökte jag Expressen, Aftonbladet och allt jag kunde tänka på, men fick inget. Efter många om och men löste jag en plats på Utbildningsradion, vilket blev en jättebra praktikplats och jag blev också kvar där i två och ett halvt år, säger han.

Läste kärlekshälsningar
Den tuffaste perioden kom strax efteråt. Lagen om anställningsskydd (LAS) hade gjort honom arbetslös och än idag, många år senare, kan man höra ångesten i hans röst när han berättar om den tiden.

– Fyfan vad jobbigt det var. Jag sökte alla jobb jag kunde hitta men fick knappt ett enda svar. Så här i efterhand var jag nog inne i en depression och kunde vissa dagar knappt ta mig ur sängen. Jag kände att jag inte var bra nog och tog det väldigt personligt.

Men till slut skulle det lossna. Först fick han chansen en sommar att läsa kärlekshälsningar på radiokanalen Lugna Favoriter och direkt efter hoppade han på en tjänst som researcher på SVT och tv-programmet Hjärnkontoret. Men efter att ha gjort en säsong där, fick han nys om att Aftonbladet hade en radiokanal och ringde chefen på vinst eller förlust.

– Jag skulle egentligen bara kolla läget, men då hade jag helt plötsligt den turen som man aldrig har. Han svarar att de behöver någon på tv och jag fick en intervju på måndagen veckan efter. Jag blev ganska paff när jag såg att kontraktet gällde året ut, säger Tobbe Ek.

Webb-TV öppnade dörrar
Men Tobbe skulle bli kvar på Aftonbladet längre än bara “året ut”. När han funderat ett tag inser han smått chockartat att han nu har jobbat där i 17 år.

– Det är helt sjukt. En av anledningarna är kickarna jag får av en omedelbar publicering. Det var något jag inte hade upplevt tidigare. Sedan tror jag att print-redaktionen snappade upp att jag fattade grejen med att hitta nyheter, vilket ökade min drivkraft att vilja göra mer.

Främst kanske han idag är mest känd genom sin bevakning av Melodifestivalen och intresset går tillbaka till de tidiga barndomsåren i Vallentuna. I sin ”mello”-bevakningen drog han också i gång en välkänd blogg där han skrev om sina upplevelser bakom kulisserna.

– Mello är en enorm maktfaktor i Sverige och det var bland det första jag fick börja åka ut på när jag jobbade på webb-tv. Även om mycket var fest och glamour, har jag även fått göra väldigt hårda granskningar av människor inom den miljön, säger Tobbe Ek.

Jobbet inom webb-tv skulle utöver att göra sig ett namn i journalistbranschen även öppna nya dörrar till det som Tobbe beskriver som det “absolut största”. Ett mål för honom själv blev att sikta mot utlandskorrespondent-tjänsten som fanns i antingen USA eller England, och efter några år skulle han till slut ta modet till sig och söka tjänsten.

– Mot all förmodan fick jag som webb-tv reporter det uppdraget. Det var hur häftigt som helst och jag fick möjlighet att bevaka allting, nyheter, nöje sport, politik, krim, resor, allt!

I tre år i sträck mellan 2009 - 2012 jobbade han sju dagar i veckan fram tills 02:00 på natten.

– I början var jag skitnervös, men det fanns alltid någon att ringa. Jag minns att när jag skulle bevaka sport var jag tvungen att fråga sportredaktören ”vad är Old Trafford? Det vet jag nu men det visste jag inte då, säger han med ett stort leende och hintar om att det är något man kanske borde ha kunnat.

Det här var drygt 10 år sedan, saknar du jobbet som utlandskorrespondent idag?

– Det gör jag, men anmälde mig faktiskt till USA-valet förra gången, och vill fortfarande ta mig ut och göra något liknande igen.

I dagsläget har Tobbe precis fått en ny tjänst under hösten på Aftonbladet. Denna gång handlar det om att göra plus-artiklar med allt från privatekonomi till hälsa och relationer. Utöver målet att han bockat av 49/50 delstater i USA och bara har Alaska kvar lämnar han också dörren öppen för att fortsätta bevaka amerikansk och brittisk politik utomlands igen.

– Jag saknar det och exempelvis när Trump vann spenderade jag en månad i Washington. Det skulle jag kunna tänka mig igen och dyker möjligheten upp kommer jag nog ta den, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se