REPORTAGE 2022-06-09 KL. 13:00

De repar i Vallentuna för Ålands stora dag

Av Daniel Bergholm

De repar i Vallentuna för Ålands stora dag
Peter Jägerhult övar tillsammans med sin 20-manna orkester och Åländska artister för fullt på lokalen Galaxen i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Den 9 juni firade Åland 100 år sedan de fick självstyre. Firandet har ägt rum i ett år. Avslutningsnumret arrangeras av Vallentunabon Peter Jägerhult med sitt produktionsbolag, PJP.

– Vi kommer göra ett 100-års medley med en låt från varje decennium, säger Peter Jägerhult.

I lokalen Galaxy i Vallentuna repas det för fullt inför den kommande jubileumsdagen. Det är den enda repdagen de har innan det bär av mot Åland. Bland tusentals sladdar, blandat med blåsinstrument, trummor och pianon tränar regissören Peter Jägerhult en 20-manna orkester tillsammans med några av artisterna som kommer uppträda den 9 juni.

– Det kommer vara 14 artister som uppträder med orkestern. Samtliga kommer från Åland och sex stycken är exempelvis världskända operasångare, säger en exalterad Peter Jägerhult.


KÄNSLA: Peter Jägerhult ser till så att alla noter sitter som de ska inför framträdandet på Ålands 100-årsdag. Foto: Roffe Andersson


Avslutar med Avicii
För att understödja artisterna har han själv handplockat ihop orkestern och specifikt ska det under den här repetitionsdagen tränas på 100-års medleyt med allt från ”Imagine” av John Lennon till Väsbybandet Europes ”The Final Countdown”.

– Det blir en ordentlig blandning. Vi kommer börja medleyt med ”Till Havs” från 1922 och avslutar med Aviciis ”Hey Brother”, säger han.

Att få producera den stora 100-årsdagen ser han som en stor ära och berättar att det var Ålands lagting, likt Sveriges regering, som frågade om han kunde göra eventet. Men då de fick frågan så sent som i februari, har det varit knappt om tid för att lyckas få ihop det.

– Men de vet att vi är vana. Vi har gjort många evenemang på Åland genom åren, och fram tills 2019 har vi länge gjort en gala här varje år som blivit uppskattad, säger han.

Kungligt besök
Dagen kommer bli högtidlig även på andra sätt än musiken. Bland gästerna under kvällen kommer den Svenska kung Carl den sextonde Gustaf och drottning Silvia finnas på plats, samt Finlands statsminister och president.

– Det är kanske ett hundratal VIP:s, men sen har man även delat ut gratisbiljetter till de boende på Åland som de har fått hämta ut. Det blir ett heldagsprogram, med allt från Åländsk mat och konst till lokala ungdomsorkestrar som uppträder, säger han.

För deras del blir uppträdandet på kvällen och sker på en nyanlagd tennisanläggning med plats för 2000 personer.

Eventet kommer även att tv-sändas på Åland, samt på den finska tv-kanalen Yle, som även går att se i Sverige.

– Det blir en stor gala. Allt är i stort sett färdigplanerat minutiöst och när man nu under repet börjar känna hur allt börjar sätta sig, då får man verkligen upp pulsen och känner hur kanonskoj det här ska bli, säger Jägerhult.


Foto: Roffe Andersson


Innan Peter går tillbaka in i regissörsrollen hinner han kasta ur sig en brasklapp.

– Det jobbigaste som kan hända är att det börjar regna, säger han med ett leende och går tillbaka till att ta hand om orkestern.

Kuriosa:
Det här är inte första gången Peter Jägerhult gör en show inför det Svenska kungaparet. Han gjorde deras silverbröllopsgala 2001, med kungligheter från hela Europa i den kungliga slottsträdgården.

– Jag minns att det spöregnade hela tiden och alla kungligheter fick ha ponchos på sig då de satt längst fram och inte fick skymma sikten. I alla fall alla utom prinsessan Lilian som ändå hade ett paraply. Det var magiskt!

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se